ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Шведски самолети се включват в борбата с пожара край Струмяни
Автор: Ливия Кукова 16:58 / 31.07.2024Коментари (0)1855
© Фокус
На този етап, в този район на община Струмяни, където се намираме, не може да кажем, че сме овладели пожара и че сме напълно спокойни. Това каза на брифинг пред журналисти главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на "Фокус“.

"Сравнено с вчерашната ситуация днес е доста по-добре, предвид на това, че няма толкова силен вятър. Поне до момента. Това ни позволи да въведем екипи, които да работят на терен, освен двата самолета, които са от Франция и ни помагат да овладеем този пожар. Със сигурност ни очаква още много работа, така че да сме по-спокойни за населените места и по отношение на самия пожар“, каза още той.

Джартов добави, че днес в района на Струмяни няма да се включат хеликоптери, които да помагат в борбата с огнената стихия, тъй като е опасно да летят заедно със самолетите.

"Колегите от Франция днес приключват мисията си в България. Утре най-вероятно ще използваме хеликоптери на Военновъздушните сили, за да може максимално да въздействаме на пожара. От петък ще работят, в зависимост от оперативната обстановка, и два самолета от Швеция, които ще пристигнат утре“, допълни директорът на ГД "ПБЗН“.

От думите на Александър Джартов стана ясно, че за момента опасност за населените места в община Струмяни няма, но никой не може да гарантира, че това ще продължи да бъде така.

"Видяхте вчера колко беше силен вятърът и колко бързо се придвижваше пожара. Имаме достатъчно екипи, надяваме се, че вятърът няма да ни изиграе лоша шега“, коментира той.

На въпрос – колко време шведските самолети ще останат в България, главен комисар Джартов каза, че детайлите все още се обсъждат.

"Обикновено, практиката е, че когато нямаме случаи, в които да ги използваме – да се прибират в страните си от гледна точка на това, че пожарната обстановка в цяла Европа е доста сложна. Така, че не бихме могли да искаме да останат в България и да дежурят, ако не ги ползваме. Ако имаме сложни пожари и случаи, в които да работят всеки ден, то ще стоят колкото е необходимо. Най-вероятно повече от две седмици няма да е възможно“, уточни той.

Джартов обясни, че в момента се обсъжда и от кои водоизточници ще зареждат с вода, тъй като има изисквания, които следва да бъдат спазени, за да се гарантира живота и здравето на екипажите.

За пожара на българо-гръцката граница:

На границата с Гърция ситуацията не е особено спокойна, коментира Александър Джартов и добави, че днес един хеликоптер на военновъздушните сили се е включил в потушаването на пламъците.

"Също така периодично колеги от Гърция, с два самолета, ни помагат, но там има на моменти пориви на вятъра и отново имаме върхов пожар. Така, че още много работа ни чака и там. На терен работят, както пожарникари, така и горски служители, доброволци, военни. Общо взето мобилизиран е целия ресурс, с който разполагаме. Утре очакваме допълнително доброволци, предвид на това, че периметърът на пожара е изключително голям и са необходими още хора, които да обхождат местата, включително и тези, които са вече обработени, за да не се допусне възобновяване на горенето някъде по периметъра“, подчерта той.


Още по темата: общо новини по темата: 14
01.08.2024 »
31.07.2024 »
31.07.2024 »
31.07.2024 »
31.07.2024 »
31.07.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в Русе
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Български национален отбор по футбол
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: