Сложиха мозъчен имплант срещу епилепсия на 13-годишно момче

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 09.08.2024
1789
Момче на 13 години получи първия мозъчен имплант срещу епилепсия. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Оран Ноулсън страда от аутизъм, обсесивно-компулсивно разстройство, липса на концентрация и тежък синдром, който предизвиква епилептични припадъци – над 30 пъти дневно. Заради тежкото състояние на детето неговите родители се съгласяват да се включат в проекта CADET – Children’s adaptive deep brain stimulation for epilepsy trial, и Оран да получи устройството Picostim, разказа доц. Тодорова.

Устройството е подобно на това на Neuralink. "То стимулира определен дял от мозъчната кора, увреден от гените, отговорни за епилепсията. Интервенцията е била тежка, момчето се е възстановило трудно, но още от втората седмица е почувствало сериозно облекчение. Припадъците са намалели значително, имало е и дни без такива. Надеждата е те да изчезнат съвсем или значително да намалеят. Майката е забелязала, че има подобрение в цялостното състояние и поведение на момчето и сякаш мозъкът му е започнал да се регенерира“, обясни Мариана Тодорова.

Проектът е в начален експериментален етап. Още 22 деца ще преминат през него.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Легендарно място за похапване в Пловдив отново отвори врати
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено в България, Мол...
Още един опит за покушение срещу Тръмп
Скопие привиква българския посланик заради липсващите знамена
Европа е изправена пред катастрофалните последствия след бурята "...
Арестуваха граждани на САЩ, Испания и Чехия за заговор срещу Маду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).