Сред хаос и стрелба в многохилядни тълпи погребаха Ясер Арафат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:28 / 13.11.2004
587
Палестинският лидер Ясер Арафат бе погребан снощи преди залез в главната си квартира Мукатаа в Рамала, на Западния бряг. Мюсюлмански духовници отправиха молитви и прочетоха стихове от Корана, след като тялото на Арафат бе спуснато в саркофаг от мрамор и камък.
Арафат бе погребан в пръст, донесена от Ерусалим. В гроба бе посипана и земя, пренесена с хеликоптер от Египет. Палестинците подчертават, че гробът е временен. Те се надяват да изпълнят някой ден желанието на своя исторически лидер да бъде погребан на Храмовия хълм в Ерусалим, където е разположена третата по значение светиня за мюсюлманите - джамията Ал Акса. По-рано обвитият в палестинския национален флаг ковчег с тленните останки на Арафат бе изнесен от хеликоптера след 25-минутна борба с обградилата машината многохилядна тълпа. Полицейски джип най-сетне успя да разчисти път сред множеството, по който бе пренесен ковчегът. Пътуващите с хеликоптера палестински лидери, сред които новият лидер на ООП Махмуд Абас, дълго време не можаха да отворят вратата и да слязат. С хеликоптера в Рамала дойдоха и представители на египетското ръководство. Палестинските сили за сигурност не успяха да възпрат многохилядното множество, което се втурна към хеликоптера още с кацането му. Те дълго и безуспешно се опитваха да разпръснат тълпата, като стреляха във въздуха. Четирима души бяха ранени при стрелбата, а медицински екипи влязоха в комплекса, за да им окажат помощ. По-късно въоръжени полицаи се качиха върху ковчега, който бе транспортиран с джип до гроба. Тълпата непрекъснато скандираше лозунги в памет на Абу Амар (Ясер АРафат). Присъстващите десетки хиляди палестинци държаха в ръце негови снимки и развяваха национални знамена. Много хора бяха дошли с портрети на Жак Ширак в знак на благодарност за положените от френския президент грижи за Арафат. По-рано мнозина проникнаха в Мукатаа - главната квартира на Арафат и се покачиха по стените на комплекса, за да отдадат последна почит на човека, който олицетворяваше техния стремеж за независима палестинска държава. Висшият сътрудник на Арафат Таиб Абдел Рахим призова множеството в комплекса да спре да скандира, защото погребението се наблюдава в цял свят. Ликът на Арафат е окачен на сградите и на стъклата на автомобилите на Западния бряг и в ивицата Газа, а повечето хора бяха сложили черно-бели кафии, като тази на починалия палестински лидер. Стотици се бяха качили на покриви и балкони в град Газа с надеждата да зърнат идващия от Египет хеликоптер с тленните останки на Арафат. В Ерусалим стотици палестински младежи влязоха в сблъсъци с израелската полиция, която не ги допусна да присъстват на петъчната молитва в джамията Ал Акса поради опасения от безредици.
По-рано през деня в Кайро се състоя траурната церемония за Арафат, на която присъстваха високопоставени арабски и чуждестранни ръководители. България беше представена от вицепрезидента Ангел Марин. Покритият с палестинското знаме ковчег на Арафат бе пренесен с катафалка от болницата Ал Галаа до съседната джамия, където висшият сунитски духовник шейх Мохамед Сайед Тантауи произнесе молитва за покойника. Церемонията продължи около две минути, като Тантауи поиска божията и на всички мюсюлмани прошка за Арафат.
Ерусалимският мюфтия Икрема Сабри издаде фетва, че останките на Ясер Арафат може да бъдат в бъдеще препогребани в свещения град. Пренасянето на тялото няма да обезпокои духа на покойния, се казва в религиозното предписание.
Около 100 души участваха вчера в траурното шествие, организирано от Съюза на палестинците в България. То тръгна от Софийската семинария и завърши при сградата на палестинското посолство на бул. "Джеймс Баучър". Като балансьор, гений и уникална историческа личност определиха участници в шествието Ясер Арафат. Според тях неговата смърт е загуба не само за палестинците, но и за целия свят.
Съгласно постигнатата договореност с палестинските ръководители, вдовицата на Арафат ще получава годишна издръжка от 22 млн. долара. Сумата е била определена въз основа на информация, че през юли тази година Арафат е превел на сметката на съпругата си 11 млн. за покриване на рзходите й през следващите шест месеца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).