ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Сред хаос и стрелба в многохилядни тълпи погребаха Ясер Арафат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 13.11.2004Коментари (0)587
Палестинският лидер Ясер Арафат бе погребан снощи преди залез в главната си квартира Мукатаа в Рамала, на Западния бряг. Мюсюлмански духовници отправиха молитви и прочетоха стихове от Корана, след като тялото на Арафат бе спуснато в саркофаг от мрамор и камък.
Арафат бе погребан в пръст, донесена от Ерусалим. В гроба бе посипана и земя, пренесена с хеликоптер от Египет. Палестинците подчертават, че гробът е временен. Те се надяват да изпълнят някой ден желанието на своя исторически лидер да бъде погребан на Храмовия хълм в Ерусалим, където е разположена третата по значение светиня за мюсюлманите - джамията Ал Акса. По-рано обвитият в палестинския национален флаг ковчег с тленните останки на Арафат бе изнесен от хеликоптера след 25-минутна борба с обградилата машината многохилядна тълпа. Полицейски джип най-сетне успя да разчисти път сред множеството, по който бе пренесен ковчегът. Пътуващите с хеликоптера палестински лидери, сред които новият лидер на ООП Махмуд Абас, дълго време не можаха да отворят вратата и да слязат. С хеликоптера в Рамала дойдоха и представители на египетското ръководство. Палестинските сили за сигурност не успяха да възпрат многохилядното множество, което се втурна към хеликоптера още с кацането му. Те дълго и безуспешно се опитваха да разпръснат тълпата, като стреляха във въздуха. Четирима души бяха ранени при стрелбата, а медицински екипи влязоха в комплекса, за да им окажат помощ. По-късно въоръжени полицаи се качиха върху ковчега, който бе транспортиран с джип до гроба. Тълпата непрекъснато скандираше лозунги в памет на Абу Амар (Ясер АРафат). Присъстващите десетки хиляди палестинци държаха в ръце негови снимки и развяваха национални знамена. Много хора бяха дошли с портрети на Жак Ширак в знак на благодарност за положените от френския президент грижи за Арафат. По-рано мнозина проникнаха в Мукатаа - главната квартира на Арафат и се покачиха по стените на комплекса, за да отдадат последна почит на човека, който олицетворяваше техния стремеж за независима палестинска държава. Висшият сътрудник на Арафат Таиб Абдел Рахим призова множеството в комплекса да спре да скандира, защото погребението се наблюдава в цял свят. Ликът на Арафат е окачен на сградите и на стъклата на автомобилите на Западния бряг и в ивицата Газа, а повечето хора бяха сложили черно-бели кафии, като тази на починалия палестински лидер. Стотици се бяха качили на покриви и балкони в град Газа с надеждата да зърнат идващия от Египет хеликоптер с тленните останки на Арафат. В Ерусалим стотици палестински младежи влязоха в сблъсъци с израелската полиция, която не ги допусна да присъстват на петъчната молитва в джамията Ал Акса поради опасения от безредици.
По-рано през деня в Кайро се състоя траурната церемония за Арафат, на която присъстваха високопоставени арабски и чуждестранни ръководители. България беше представена от вицепрезидента Ангел Марин. Покритият с палестинското знаме ковчег на Арафат бе пренесен с катафалка от болницата Ал Галаа до съседната джамия, където висшият сунитски духовник шейх Мохамед Сайед Тантауи произнесе молитва за покойника. Церемонията продължи около две минути, като Тантауи поиска божията и на всички мюсюлмани прошка за Арафат.
Ерусалимският мюфтия Икрема Сабри издаде фетва, че останките на Ясер Арафат може да бъдат в бъдеще препогребани в свещения град. Пренасянето на тялото няма да обезпокои духа на покойния, се казва в религиозното предписание.
Около 100 души участваха вчера в траурното шествие, организирано от Съюза на палестинците в България. То тръгна от Софийската семинария и завърши при сградата на палестинското посолство на бул. "Джеймс Баучър". Като балансьор, гений и уникална историческа личност определиха участници в шествието Ясер Арафат. Според тях неговата смърт е загуба не само за палестинците, но и за целия свят.
Съгласно постигнатата договореност с палестинските ръководители, вдовицата на Арафат ще получава годишна издръжка от 22 млн. долара. Сумата е била определена въз основа на информация, че през юли тази година Арафат е превел на сметката на съпругата си 11 млн. за покриване на рзходите й през следващите шест месеца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: