Стотици мъртви делфини са открити по бреговете на река Амазонка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:57 / 01.10.2023
1514
Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част на река Амазонка в условията на историческа суша и рекордно високи температури на водата, които на места надхвърлят 39 градуса по Целзий, съобщи CNN.

По данни на Института "Мамирауа", изследователско съоръжение, финансирано от бразилското министерство на науката, всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни.

Институтът е съобщил, че такъв голям брой смъртни случаи е необичаен и предполага, че причината може да е рекордно високата температура на езерото и историческата суша в Амазония.

Новината вероятно ще засили загрижеността на учените, занимаващи се с климата, относно последиците от човешката дейност и екстремните засушавания в региона.

"Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти то със сигурност е свързано с периода на суша и високите температури в езерото Тефе, в което в някои точки те надхвърлят 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт)", заявява институтът в коментар, предаден от филиала на CNN - CNN Brasil.

Река Амазонка, най-големият воден път в света, в момента е в сухия сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високите температури.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуните и езерата в покрайнините към основното течение на реката, където водата е по-хладка, съобщава CNN Brasil, но операцията не е лесна поради отдалечеността на района.

Властите очакват още по-големи засушавания през следващите няколко седмици, което може да доведе до още по-голяма смъртност при делфините.

Виж коментарите (0)

Още по темата (316):
06.07.2024 Само за 10 минути: Четири земетресения удариха Южна Гърция
06.07.2024 Земетресение разтърси Гърция преди минути
05.07.2024 Три земетресения разтърсиха остров Крит
05.07.2024 МВнР: Отложете пътуването до Сицилия
02.07.2024 Земетресение със сила 3,8 по Рихтер удари част от България, усетено е и в Пловдив
01.07.2024 Опустошителна буря връхлетя Европа, най-малко седем са загинали
Още новини от Международни новини:
Земетресение разтърси Гърция преди минути
Българите в Гърция пият "горчиво кафе"
Евакуация във Версай
Опустошителна буря връхлетя Европа, най-малко седем са загинали
Евакуация в Гърция!
Евакуират туристи от известен курорт в Турция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).