ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Tайните на египетската цивилизация: Археолози разкриха 63 гробници и множество златни предмети на над 2500 години
Автор: ИА Фокус 14:28 / 04.08.2024Коментари (0)5786
©
При продължаващите разкопки в Дамиета, Египет, са открити 63 гробници отпреди повече от 2500 години, както и множество златни артефакти, монети и керамични съдове, пише CNN.

Според египетското министерство на туризма и антиките, което обяви откритията на 23 юли, артефактите могат да дадат допълнителна информация за "тайните на древната египетска цивилизация", включително за погребалните практики по онова време, както и за ролята на крайбрежния град в древната външна търговия.

Сред 63-те гробници археолозите откриват погребални амулети- талисмани, за които се е смятало, че предпазват мъртвите, и статуи ушабти, също предназначени да придружават мъртвите в задгробния живот, датирани към 26-та династия от Късния период (664-525 г. пр. Хр.). При разкопките са открити и 38 бронзови монети - държани в керамична ваза - от епохата на Птолемеите, една от династиите, управлявали след смъртта на Александър Велики от 323 до 30 г. пр.

Мястото на разкопките, известно като Тал ал-Дейр, се нарича некропол- термин, използван за сложното гробище на древен град. Според министерството гробището е било особено важно по време на 26-та династия, но е продължило да се използва и през епохата на римляните и византийците.

Откритите артефакти предоставят "много информация" за по-късните периоди от египетската история, заявява Салима Икрам, изтъкнат университетски преподавател по египтология в Американския университет в Кайро, която не е участвала в разкопките.

"Въз основа на вида на предметите, особено на златните амулети, може да се види, че това е бил богат некропол и очевидно градът, свързан с него, е имал голяма социална (стратификация) (йерархия на хората в едно общество, която се определя въз основа на социални и политически фактори)", добавя тя.

В рамките на Тал ал-Дейр археолозите откриват и голяма гробница, в която са погребвани хора с висок социален статус, посочва в изявление Котб Фаузи, служител в Министерството на туризма и антиките, който наблюдава разкопките. Телата са били погребани с фигури от златно фолио, на които са изобразени религиозни символи и древни египетски идоли.

Разкопките и мисията за проучване на некропола продължават от години. През 2019 г. министерството обяви, че са открити седем златни монети, датирани от византийския период на Египет (284-641 г.), както и колекция от статуи на ушати, гравирани с името на цар Псамтик II от 26-та династия.

Три години по-късно министерството съобщава за разкриването на 20 гробници, в които са открити златни фигурки с фолио, изобразяващи египетски божества като Бастет - богиня, която често приемала формата на котка и се смятало, че напътства хората в задгробния живот, и Хор, който често бил изобразяван като сокол и бил символ на защита.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: