ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Туристите в Рим трябва да внимават или ще бъдат глобени и вкарани в затвора
©
Рим празнува юбилейна година през 2025 г. и очаква наплив от посетители.

Рим е една от най-утвърдените туристически дестинации в света и 2025 г. се очертава да бъде страхотна година за броя на посетителите. 

Вечният град празнува юбилей, специална година за католическата църква, и се очаква да се стичат както религиозни, така и нерелигиозни пътници. 

Светлините на прожекторите бяха насочени към италианската столица и от хитовия сериал на Netflix "Емили в Париж". Четвъртият сезон завърши с главния герой на сериала, американски директор по маркетинг, живеещ във френската столица, който се мести в Рим. 

Първоначалните портрети на италианския град – който се очаква да бъде снимачната площадка на пети сезон – и туристическият опит на Емили обаче разочароваха някои жители. 

По-конкретно, главната героиня прави гаф на етикета, който можеше да й наложи глоба от 250 евро. 

Филмите и телевизионните сериали напоследък стимулират избора на туристически дестинации от страна на пътниците – феномен, известен като set-jetting – така че точното и информативно представяне на местоположенията стават още по-важни. 

С още по-висок брой посетители, които се очакват в Рим през следващата година, отговорното и уважително туристическо поведение ще бъде от първостепенно значение. 

Ето грешката, която направи Емили, и няколко съвета от местен екскурзовод в Рим как да действате, когато сте в Рим. 

Какво туристическо поведение може да ви наложи глоба в Рим?

В една сцена на сериала Емили и нейното италианско любовно увлечение сядат на Испанските стъпала. 

От 2019 г. е незаконно да се използва стълбището от 18-ти век като място за почивка. Служители с орлови очи, облечени с якета и свирки, са на разположение, за да откриват нарушителите и дават глоби от 250 евро за заемане на място и до 400 евро, ако това доведе до щети. Емили не изглеждаше глобена.

Колизеумът, едно от най-големите археологически съкровища на града, често е мястото на най-известните туристически нарушения. 

"За съжаление, този емблематичен паметник често е графитиран и обезличаван от посетители, които искат да оставят "спомен" от своето пътуване", каза Дино Маргиота, който води обиколки из града от 15 години.

В отговор италианското правителство въведе по-строги наказания: сега нарушителите рискуват солидна глоба от 15 000 евро и до 5 години затвор.  

Как да бъдеш уважаван турист в Рим

"Рим не е като всеки друг град. Това е голям музей, който човек трябва да прекоси на пръсти. Така Алберто Сорди, един от най-известните италиански актьори, описва Рим", добави Марджота пред Euronews

"Вярвам, че когато посещавате който и да е град, човек трябва да уважава мястото и да избягва поведението, което може да безпокои жителите."

Маргиота подчерта изхвърлянето на отпадъци като проблем, като смята, че туристите хвърлят боклук дори около паметници като фонтана ди Треви. 

"Фонтанът Треви, подобно на Колизеума или Пантеона, е част от културно наследство, което всички ние сме длъжни да съхраняваме и защитаваме", категоричен бе той. 

Защо туристите трябва да внимават как се обличат в Рим

Ако планирате да посетите религиозни обекти, трябва да знаете, че всички църкви в Рим имат дрескод, който изисква да покриете раменете и коленете си. 

За други места като Римския форум или Испанските стъпала няма дрескод. 

Експертът съветва туристите винаги да проверяват прогнозата за времето, особено по отношение на температурите през летните месеци.

Температурите в Рим могат да достигнат 40 градуса през лятото, така че туристите трябва да се обличат разумно и да избягват разглеждане на забележителности през най-горещите часове на деня. 

Как да избегнем пренаселеността в Рим

Особено ако това не е първият ви път в Рим, помислете дали да не разширите маршрута си извън най-популярните дестинации, за да допринесете за облекчаване на пренаселеността. 

"Много завладяващи места просто чакат да бъдат открити и оценени", каза Маргиота. 

"В много случаи съм удивлявал гостите си с по-малко известни атракции, като Музея на стените на Аврелиан, римските къщи на хълма Целиан (скъпоценен камък на Подземния Рим) или Баните на Каракала, впечатляващо богатство запазен древен римски спа център, който никога не пропуска да вдъхне страхопочитание и удивление.

"Рим не е само Колизеумът, фонтанът Треви или Ватиканските музеи; има толкова много повече за откриване, което позволява на посетителите да избегнат огромните тълпи на типичните горещи точки", добави той.  

Как да подобрите посещението си в Рим

Марджота смята, че за да направите вашето посещение в Рим без стрес изисква "малко усилия". 

Той съветва да направите много проучвания предварително, като например как да закупите билети онлайн за популярни места. 

"Също така бих препоръчал да се потопите в местните преживявания и да опитате многобройните кулинарни специалитети в многобройните възхитителни ресторанти или места за улична храна в града", заяви той. 

"Разчитането на експерти, като например професионални екскурзоводи, и позволяването им да създават индивидуални частни обиколки, наистина може да превърне ваканцията ви в Рим в уникално и незабравимо изживяване."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Природни стихии
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (310) 56%
Не (194) 35%
Не мога да преценя (50) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: