Учени с много добра новина за озоновия слой

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:13 / 18.09.2024
1099
Когато говорим за климатични промени, няма как да не споменем и озоновия слой и неговата важна защитна функция за живота на планетата. Този слой в стратосферата действа като щит от вредната слънчева радиация. Колкото по-изтънял е той и колкото по-голяма е озоновата дупка, толкова повече всички ние усещаме глобалното затопляне. А основната причина за тези притеснителни промени са парниковите газове, резултат от различни човешки дейности.

Промените в озоновия слой са доста динамични и са пряко свързани с различни явления. А последната актуална информация, която получаваме от учените, е, че озоновата дупка над Антарктида в момента е сравнително малка, което ни кара да вярваме, че озоновият слой върви по пътя към пълното си възстановяване.

Но не бива и да се радваме прекалено много, защото сегашният размер на озоновата дупка е в резултат на внезапното стратосферно затопляне над Антарктика през юли, което доведе до невероятно високи температури в големи части от континента. Ако то не се беше случило, тя щеше да е дори още по-малка.

Въпреки притеснителни високите температури и на Южния полюс, дългосрочната изследователска прогноза е, че "болният пациент" озонът може да си върне нивата от 1980 г. в рамките на следващите десетилетия - до 2066 г. на Антарктика и до 2040 г. за останалите места по света. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от IFL Science.

Прогнозата е поместена и в нов доклад на Световната метеорологична организация по случай Световния ден на озона - 16 септември. В него се пояснява и че размерът на озоновата дупка зависи от редица фактори, нито един от които не е за подценяване - от вулканичната дейност до измененията в климата.

40 години след като учените с изненада откриват, че човешката дейност е довела до дупка в озоновия слой на Южния полюс, отново те с радост съобщават, че нейните размери са по-малки от очакваните. На 13 септември тя е измерена 18.48 милиона кв.км - това звучи изключително много, но е по-малко спрямо предишни години по същото време. Очаква се да се затвори напълно и по-рано от обикновено - още в началото на декември, предава lifestyle.bg.

И това е поредното доказателство, че взаимните усилия и международното сътрудничество от последните години постигат търсения успех по пътя към цялостното възстановяване на озоновия слой, който е дълъг и сложен, но е необходимо да се извърви за доброто на човечеството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа
ЕК ни поряза
Една от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Гърция официално стана втората най-бедна страна в ЕС след Българи...
Легендарно място за похапване в Пловдив отново отвори врати
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено в България, Мол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).