Ураган връхлетя Северна Европа и взе човешки жертви

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:10 / 09.01.2005
935
Мощният ураган, връхлетял вчера Северна Европа, предизвика наводнения, аварии и хаос в редица градове в Англия, Швеция, Германия, Дания, прибалтийските държави, Русия. Скоростта на вятъра, придружен с проливни дъждове, достигна до 180 км/ч. Навсякъде може да се види една картина, съобщават агенциите - паднали дървета, повредени коли, прекъснати електропроводи, потъващи във водата сгради. Хора панически се изкатерват по покривите, откъдето ги евакуират военни хеликоптери. Движението на автомобили е невъзможно. Редица градове са без отопление, електричество и канализация, трафикът е парализиран.
Природната стихия взе и човешки жертви. Шестима са загинали в Швеция, убити от падащи дървета. В Дания отломки от дървета убиха двама, други двама загинаха под срутили се покриви. В британския град Карлайл починаха трима, десетки бяха евакуирани. Двама германци са безследно изчезнали в северната част на страната. Край западното крайбрежие на Шотландия в заседнал кораб са блокирани около 100 души пасажери и екипаж.
В Полша около 10 хил. са останали без електричество, силният вятър е изтръгвал дървета с корените. В Прибалтика шормът е достигнал 12 бала по Бофорт - ураганна сила. В Естония и Латвия са наводнени крайбрежните градове. Синоптиците очакват нови наводнения.
В Санкт Петербург е обявено щормово предупреждение. Нивото на Нева се е покачило с 2.5 м над нормалното. В града са затворени шест станции на метрото. Две момичета са спасени от потъваща кола. Следващата седмица в града отново ще бушува атлантически циклон, предупреждават синоптиците.
Москва също е предупредена за опасност. Очаква се усилване на вятъра до 20 м/с.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).