Ураганът "Кирил" уби 34 души в Северна Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:38 / 19.01.2007
3637
Силната буря, която от вчера бушува в Северна и Централна Европа, досега е причинила смъртта на 34 души, съобщиха световните агенции.

Най-много са жертвите във Великобритания и Германия - съответно дванайсет и десет. Петима души са загинали в Холандия, трима в Чехия, двама във Франция и двама в Полша. Повечето са убити от съборени дървета или стени.


Оператор на кран бе убит в южния полски град Катовице, след като ветровете пречупиха надве 25-метровото подемно съоръжение. При инцидента бе ранен още един човек.

В Латвия лошото време наложи прекратяване на спасителните работи около заседнал още от понеделник товарен кораб под кипърски флаг. Латвийските власти се опасяват от разлив на течно гориво в Балтийско море. През уикенда в Латвия се очакват ветрове със скорост над 100 км в час

Ураганните ветрове достигнаха късно снощи и Австрия, макар и с по-малка от очакваната мощ. Няколко сгради бяха унищожени или повредени, пътища бяха блокирани от паднали дървета, а няколко хиляди домакинства в западна Австрия останаха без електричество.

Днес на австрийска територия се очакват ветрове със скорост не повече от 140 км/час. Властите посъветваха родителите да не пускат децата си на училище.

Трима души загинаха и десетки бяха ранени вследствие на ураганните ветрове в Чехия, предаде ИТАР-ТАСС. На отделни места в страната скоростта на вятъра достигна 175 км в час. От корените бяха изтръгнати дървета, прекъснати бяха електопроводи.

По предварителни данни материалните щети в Чехия възлизат на 2 милиона долара.

Стихията се насочва към Словакия и Словения, като в словашките Високи Татри и словенския дял на Алпите се очакват ветрове над 100 км в час.

Двама души станаха жертва на ураганните ветрове във Франция, като в планинския масив Вогези поривите достигаха до 180 км в час.


Силната буря "Кирил" премина тази нощ и над Унгария, като разруши покриви, събори рекламни пана, изкорени дървета и повреди електропроводи, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на службите за борба със стихийни бедствия през нощта противопожарни екипи са излизали около 400 пъти след аварийни обаждания. В Будапеща цяла нощ работи аварийния щаб, който ще оценява щетите от стихията.

В градчето Кунсентмиклош откъснат електрически кабел предизвика пожар на товарен вагон с електроуреди и стоката изцяло изгоря. Железопътният транспорт бе парализиран по много направления, а властите в столицата предупредиха, че днес ще има проблеми с градския транспорт. Информацията е на Дарик радио.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Мицкоски: Отношението на ЕС към Северна Македония е диктат
"Те победиха Наполеон и Хитлер": Тръмп обеща да извади САЩ от вой...
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Серия от земетресения разтърсиха любима дестинация на хиляди бълг...
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).