Ураганът "Милтън" намали силата си

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:53 / 09.10.2024
882
Ураганът "Милтън" е отново от категория 4 - след като се колебаеше между категориите 4 и 5 - и се движи през Мексиканския залив към Флорида, като на милиони хора е наредено да се евакуират, тъй като синоптиците предупреждават, че това може да бъде "един от най-разрушителните урагани в историята" на западната и централната част на щата, пише Forbes.

Според последната актуализирана информация на Националния център за ураганите от сряда (9 октомври) категорията на "Милтън" е понижена до буря от категория 4 с максимална скорост на вятъра 249 км/ч.

Бурята се намира на около 400 км югозападно от Тампа, движи се на североизток със скорост около 25 км/ч и "се очаква да остане изключително опасен голям ураган, когато достигне крайбрежието на Флорида тази нощ".

Бурята увеличи размерите си и отслаби скоростта на вятъра си, но остава потенциално много опасен.

Бързото усилване се дължи и на климатичните промени.

Ураганите получават енергия от топлината в океана, а Мексиканският залив в момента е почти рекордно горещ. Това ги кара да се усилват по-бързо.

Днес е публикуван отделен анализ за неотдавнашния смъртоносен ураган "Хелън", от който много хора в САЩ все още се възстановяват.

Според доклада изключително високите температури на морската повърхност по време на преминаването на урагана "Хелън" през Мексиканския залив са били 200 до 500 пъти по-опасни поради изменението на климата.

В доклада се посочва също, че скоростта на вятъра на урагана "Хелън" по крайбрежието на Флорида е станала с около 20 км/ч в час или с 11 % по-силна.

Националният център по ураганите на САЩ предупреждава, че "Милтън" "има потенциала да бъде един от най-разрушителните урагани в историята на Западна и Централна Флорида".

Виж коментарите (0)

Още по темата (448):
09.10.2024 НАСА публикува снимки от Космоса по време на преминаването на "Милтън" над Мексико
09.10.2024 Часове преди "Милтън" да връхлети Флорида: Торнадо удари Форт Майерс
09.10.2024 Земетресение разтърси Сърбия
09.10.2024 Българин от Бока Ратон: Чакаме тази вечер урагана, а на 250 мили от нас е страшно - цялата покъщнина на хората е изкарана на пътя
09.10.2024 Паническо пазаруване изпразни магазините във Флорида
09.10.2024 Ураганът "Милтън" - потенциално най-голямата буря в историята на САЩ
Още новини от Международни новини:
Паническо пазаруване изпразни магазините във Флорида
Неврохирург обори твърдение за Михаел Шумахер
Нови промени при личните карти и шофьорските книжки
Ураганът "Милтън" - потенциално най-голямата буря в историята на ...
Байдън отмени визитите си в чужбина
Молете се: Метеоролог се просълзи в ефир заради онова, което идва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).