Във Франция изключиха две момичета от училище заради мюсюлманските забрадки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:49 / 20.10.2004
995
В град Милюз, източна Франция, две ученички са изключени от колеж за отказа си да се разделят с мюсюлманските забрадки, съобщи радио Франс инфо, цитирайки директора на учебното заведение. По думите му, в продължение на месец и половина са водени разговори с ученичките и техните родители за разясняване на законовите изисквания. Освен това учителите са работили с момичетата по индивидуална учебна програма. Но тъй като разяснителните мерки не са дали резултат, било взето решение за изключване на ученичките. Родителите им могат да обжалват решението в по-висша педагогическа инстанция или да се обърнат към съда.
По данни на властите, в източните райони на Франция освен двете изключени момичета, има още 15 ученички, отказващи да махнат забрадките си. С тях засега се провежда разяснителна работа.
Припомняме, че законът, забраняващ носенето на дрехи с явно религиозно значение в държавните училища, колежи и лицеи, влезе в сила в началото на учебната година. Неговото приемане беше съпроводено с бурна обществена дискусия и вълна от протести на мюсюлманите във Франция. Представителите на другите религиозни общности приеха сравнително спокойно новия закон, който има за цел да обезпечи светския характер на държвата и обществения закон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).