Земетресение и цунами убиха над 7000 човека в Азия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:17 / 26.12.2004
914
Повече от 7000 човека са загинали днес след като цунами, предизвикано от най-силното за последните 40 години земетресение в Югоизточна Азия, връхлетя бреговете на редица страни в региона, предаде Ройтер. Земетресението с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер разтърси остров Суматра тази нощ и предизвика образуване на огромните вълни цунами, които заливат крайбрежието на Индия, Малайзия, Бангладеш, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд, Суматра.
В Индия са загинали над 1500 човека, съобщава РИА "Новости". Най-много са пострадали щатите Тамилнад, Андхра Прадеш и Керала, а също и съюзните територии Андамански и Никобарски острови и Пондишери.
В Тамилнад, най-пострадалия щат, се съобщава към настоящия момент за 1200 загинали. В Керала жертвите са 106, в Пондишери - 102, в Андхра Прадеш - 58, на Андаманските и Никобарските острови - 18. Освен това все още няма данни за съдбата на около 45 хиляди жители на остров Голям Никобар.
Най-силно стихията удари Шри Ланка. Секретариатът на премиера обяви, че официално там са загинали 2 200 човека. В зоната на бедствието се намират около 2 млн човека - една пета от населението на страната.
Според някои данни броят на загиналите в островната държава може да се повиши значително и да достигне пет хиляди. Подобни данни е започнало да разпространява министерството на отбраната на Шри Ланка, съобщават местните медии.
Цифрите нарастват с всяка следваща информация, постъпваща от районите, намиращи се под контрола на тамилската сепаратистка организация "Тигри на освобождението "Тамил Илам". В главната военна болница в Килиночхи на северния полуостроф Джафна са закарани 200 тела на загинали. Болницата е приела още около 1600 ранени, много от които са в тежко състояние.
На Малдивските острови е обявено извънредно положение. Съобщава се за десет загинали и 30 ранени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).