Жак Ширак подкрепи българската кауза в Либия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:16 / 28.11.2004
1295
Френският президент Жак Ширак е призовал либийския лидер Муамар Кадафи за бързо и справедливо решаване на проблема с българските медицински сестри, съобщи пресслужбата на посолството на Франция в София. По време на срещата си с полк. Кадафи тази седмица Жак Ширак е изразил безпокойство за съдбата на петте българки и е призовал за бързо и справедливо решаване на този болезнен въпрос. Това е потвърдил пред български медии говорителят на френското президентство още на 25 ноември, се казва в съобщението.
Въпреки сближаването с Европейския съюз, Либия ще остане извън евросредиземноморската зона за търговия и сътрудничество, ако не приеме две условия, а именно: да спазва човешките права и демокрацията и да освободи осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар. Това предаде ДПА, позовавайки се на официални източници от ЕС. ЕС показа ясно, че според съществуващите доказателства не приема за оправдано тяхното задържане, заяви представител на ЕС в навечерието на евросредиземноморската среща, която ще започне след три дни в Хага. Същият източник подчерта, че съдбата на българките и палестинеца ще остане пречка за приемането на Либия в Евросредиземноморското сътрудничество дори Триполи да приеме другите условия. Коментарите от ЕС идват след официалното посещение на френския президент Жак Ширак в Либия. Очаква се Либия да присъства на срещата в Хага като наблюдател. Информацията е на БТА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).