117 пожара в сухи треви и отпадъци само за седмица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:55 / 23.07.2009
1424
Въпреки падналите дъждове в началото на месеца температурите отново станаха високи и пожарната опасност в полето се увеличи. Само за последната седмица в Пловдивска област възникнаха 117 пожара в сухи треви и отпадъци, като броят им се увеличава. Само през вчерашното денонощие възникнаха 20. Не рядко при тези пожари са застрашени от изгаряне горски масиви, житни насаждения, стопански и помощни постройки, складове и други обекти. Отново вчера при гасене на сухи треви до село Марково пожарникарите спасиха 15 дка смесена гора и 4 постройки. Най-често тези пожари са причинени от небрежност при боравене с открит огън.

По този повод от полицията напомнят да не се прибягва към палене на огън за изгаряне на растителни остатъци и отпадъци. Приготвянето на зимнини да се извършва под контрол в специално направени огнища или негорими съдове, отстоящи на безопасни разстояния от сградите и горимите материали. За имоти в близост до горски насаждения това трябва да става на разстояние на не по-малко 500 м от тях. Огнището да не се оставя без наблюдение, а накрая се изгасява. При наличие на вятър да не се пристъпва към палене на огън.

Гражданите трябва да бъдат изключително внимателни при преминаване покрай суха растителност - да не се хвърлят незагасени цигари и кибритени клечки, включително и от превозни средства; да не се позволява на децата игра с огън и кибрит. Изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е забранено. При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните лица - по Закона за МВР и Правилника за приложение на ЗМВР - от 100 до 2 000 лева.

Спазвайте противопожарните изисквания и бъдете внимателни. При забелязване на пожар, позвънете на телефон 160 или 112.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).