150 филолози от 8 държави идват в ПУ за "Паисиеви четения 2013“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 11.10.2013
1591
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
150 представители на филологическата общност в 8 държави ще се включат в тазгодишното издание на международната научна конференция "Паисиеви четения" на Пловдивския университет. Славистичният форум ще се проведе днес и утре, като в неговите рамки се организира и Третият българо-турски колоквиум. В него ще участват 25 учени от български висши училища, в които се изучават турски език и литература, и от университетите в Анкара и Одрин.

Това съобщиха на пресконференция зам.-деканите на Филологическия факултет в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Иван Чобанов и доц. д-р Красимира Чакърова. Те уточниха, че конференцията "Паисиеви четения 2013" е посветена на 40-годишнината от откриването на първите филологически специалости в Пловдивския университет - "Българска филология" и "Руска филология".

Заседанията на филолозите ще бъдат в тематични секции и ще разглеждат въпроси от областта на езиковата наука и литературознанието. Ще бъдат представени над 150 доклада на изследователи от България, Русия, Чехия, Украйна, Хърватия, Сърбия, Турция, Гърция. В рамките на секциите ще се проведат четири кръгли маси.

Първата е посветена на езиковедската българистика през 21 век. В нея освен проучвания в областта на морфологията и синтаксиса и съпоставянето на граматиката на отделни славянски езици, ще бъдат разгледани традициите и перспективите, свързани с правописните речници на БАН.

С по-пулярна насоченост е кръглата маса "Комуникативни стратегии и практики". В нея ще бъдат представени доклади за начините на изразяване на ирония при общуване в интернет - конкретно ще бъдат посочени материали от форума на сайта bg-mamma.com. Предмет на дускусия ще бъдат и темите учтиви или фамилиарни са българските медии, учтивостта в ефир и изграждането на идентичност онлайн. Специални доклади разглеждат устната българска реч и доколко тя се подчинява на граматиката, както и използването на латински букви при писане на български език.

Третата кръгла маса е озаглавена "Език, литература, култура", в която ще има доклади на руски и български език. "45 години стигат" - златното полустолетие на световната славистика" е докладът на ексректора на Пловдивския университет - проф. д.ф.н. Иван Куцаров, с който се открива четвъртата кръгла маса - "Славистиката в България и по света". Доц. Чобанов припомни, че Пловдивската езиковедска школа активно осъвременява езиковедската българистика през последните няколко десетилетия. През изминалите 30 години са създадени модели за формално и семантично описание на българския език, а самият проф. Куцаров е начело на школата и е водещ учен в своето направление.

В първия ден на конференцията стартира и Третият българо-турски симпозиум под мотото "България и Турция на междукултурния кръстопът: език, история, литература". Официалното му откриване е на 10 октомври, четвъртък, от 17.00 в зала "Компас" в Ректората на Пловдивския университет.

Тържественото откриване на Международната конференция "Паисиеви четения 2013" е днес от 10:00 ч. в 6-а аудитория на Ректората. От 11.00 ч. езиковедът проф. д.ф.н. Стефана Димитрова ще изнесе лекция на тема "Прагматиката като генератор на нови идеи и постоянен източник на дискусии в лингвистиката".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).