ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
150 филолози от 8 държави идват в ПУ за "Паисиеви четения 2013“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 11.10.2013Коментари (0)1591
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
150 представители на филологическата общност в 8 държави ще се включат в тазгодишното издание на международната научна конференция "Паисиеви четения" на Пловдивския университет. Славистичният форум ще се проведе днес и утре, като в неговите рамки се организира и Третият българо-турски колоквиум. В него ще участват 25 учени от български висши училища, в които се изучават турски език и литература, и от университетите в Анкара и Одрин.

Това съобщиха на пресконференция зам.-деканите на Филологическия факултет в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Иван Чобанов и доц. д-р Красимира Чакърова. Те уточниха, че конференцията "Паисиеви четения 2013" е посветена на 40-годишнината от откриването на първите филологически специалости в Пловдивския университет - "Българска филология" и "Руска филология".

Заседанията на филолозите ще бъдат в тематични секции и ще разглеждат въпроси от областта на езиковата наука и литературознанието. Ще бъдат представени над 150 доклада на изследователи от България, Русия, Чехия, Украйна, Хърватия, Сърбия, Турция, Гърция. В рамките на секциите ще се проведат четири кръгли маси.

Първата е посветена на езиковедската българистика през 21 век. В нея освен проучвания в областта на морфологията и синтаксиса и съпоставянето на граматиката на отделни славянски езици, ще бъдат разгледани традициите и перспективите, свързани с правописните речници на БАН.

С по-пулярна насоченост е кръглата маса "Комуникативни стратегии и практики". В нея ще бъдат представени доклади за начините на изразяване на ирония при общуване в интернет - конкретно ще бъдат посочени материали от форума на сайта bg-mamma.com. Предмет на дускусия ще бъдат и темите учтиви или фамилиарни са българските медии, учтивостта в ефир и изграждането на идентичност онлайн. Специални доклади разглеждат устната българска реч и доколко тя се подчинява на граматиката, както и използването на латински букви при писане на български език.

Третата кръгла маса е озаглавена "Език, литература, култура", в която ще има доклади на руски и български език. "45 години стигат" - златното полустолетие на световната славистика" е докладът на ексректора на Пловдивския университет - проф. д.ф.н. Иван Куцаров, с който се открива четвъртата кръгла маса - "Славистиката в България и по света". Доц. Чобанов припомни, че Пловдивската езиковедска школа активно осъвременява езиковедската българистика през последните няколко десетилетия. През изминалите 30 години са създадени модели за формално и семантично описание на българския език, а самият проф. Куцаров е начело на школата и е водещ учен в своето направление.

В първия ден на конференцията стартира и Третият българо-турски симпозиум под мотото "България и Турция на междукултурния кръстопът: език, история, литература". Официалното му откриване е на 10 октомври, четвъртък, от 17.00 в зала "Компас" в Ректората на Пловдивския университет.

Тържественото откриване на Международната конференция "Паисиеви четения 2013" е днес от 10:00 ч. в 6-а аудитория на Ректората. От 11.00 ч. езиковедът проф. д.ф.н. Стефана Димитрова ще изнесе лекция на тема "Прагматиката като генератор на нови идеи и постоянен източник на дискусии в лингвистиката".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: