ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
16 майстори и 9 отбора в надпревара за националната кулинарна купа | ||||||
| ||||||
Първият ден бе посветен на индивидуалните участници, които идват от реномирани ресторанти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Поморие, Бяла Слатина, Девин. 7 от тях ще продължат на финала в събота. За тогава е насрочено състезанието, наречено "черна кутия", в което претендентите ще научат с какви продукти за готвене разполагат 15 минути преди старта. Един от тях ще получи титлата Готвач на България 2009. В първия ден на състезанието майсторите приготвиха тристепенно меню. Сред избраните предястия бяха гъши дроб върху салца от манго и краставица, пролетна палитра от цветя и билки, морски дарове, мариновано в мед козе сирене, тартар от сьомга и ягоди върху килимче от шоколад, пълнени гъби с охлюви. Предпочетените ястия бяха павета от лаврак, фазан със сушени плодове, пъдпъдък с ябълка конфи, пиле с агнешко гръбче и скарида върху мус от манатарки. За определеното време от 2 часа готвачите приготвиха и изкусителни десерти. Настроение и енергия, каквато има в изобилие в Международен панаир Пловдив, пожела на участниците неговият главен директор Иван Соколов. Те бяха поздравени и от специалните гости на състезанието Ханс Ван Манен, директор на асоциацията Jeunes Restaurateur D`Europe, и Андреас Зауг, представител на асоциацията JRU за Швейцария. Надпреварата за Отбор на България 2009 ще започне на 16 май сутринта. 6-членното жури с председател Андрей Стоилов, който е капитан на националния кулинарен отбор, ще оценява състезателите. То ще допусне до финала - също "черна кутия" - 5 отбора, сред които ще бъде излъчен тимът победител. Посетителите на панира ще имат възможност да гледат на живо кулинарно шоу на Ути Бъчваров от 11 ч пред палата 18. Националната кулинарна купа се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи и се провежда под патронажа на председателя на Общинския съвет на Пловдив Илко Илиев. В събота е последният ден и за кулинарните демонстрации на майстори готвачи с дегустации. Традиционната българска кухня ще бъде представена от членове на организацията на професионалните готвачи в България - Евроток. На сцената пред палата 2, където е оборудвана професионална кухня, своите умения показаха студенти от Кулинарната академия HRC, нейният главен инструктор - испанецът Джорди Алтузарнет, възпитаник на реномираната школа Le Cordon Bleu, ученици от Професионалния колеж по туризъм в Пловдив. Тук бе и световноизвестният готвач от Мексико Роби Виллереал, директорът на Кулинарната академия, която е единствена в Източна Европа и се намира в град Добрич. За да представи тънкостите на италианската кухня пристигна Марио Понти. Сред приготвените ястия, които посетителите на панаира дегустираха, са образци на френската, китайската и италианската кухни като ябълков тарт, морковен кейк, пиле по китайски, руло от зеле, пълнено с мляно месо и винен сос. Кулинарните демонстрации се организират за първи път по време на Международния панаир на потребителски стоки и технологии в рамките на новата международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти "Хорека Пловдив". |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:35 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета