17 хиляди свещи ще грейнат на Античния театър

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (0)
19:15 / 07.07.2024
8404
“Искам да предложа на публиката нещо лично и силно емоционално със 17 хиляди свещи и опит за световен рекорд на Античния театър", това сподели пред репортер на Plovdiv24.bg джаз музикантът Боби Вълчев.

Интервюто ни с него е по повод предстоящия му концерт на 9 август на най-обичаната сцена в България.

Боби Вълчев е български джаз музикант. Повече от 17 години той живее, работи и преподава джаз и пиано в Дубай. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков“ в София и продължава образованието си в НМА "Проф. Панчо Владигеров“.

През годините, е имал възможността да работи с велики музиканти като Том Джоунс, Лионел Ричи, Крис Боти, Маркъс Милър, Джордж Бенсън и Клод Джей Уудс. Наскоро получава престижната "Златна виза“ от правителството на ОАЕ за значителния си принос към развитието на културата и образованието в емирствата.

Г-н Вълчев, как се роди любовта Ви към музиката и по-специално към джаза?


Вкъщи се слушаше постоянно музика, баща ми имаше изключително богата музикална колекция от плочи, магнетофонни ленти и касети, които негов приятел моряк му носил от Америка. Може би така още от бебе съм захранен с музика и още на 4 години поисках от майка ми да ми купи акордеон. Когато го донесе съм започнал да свиря, без да знам нотите. Всички казват, че съм свирил детски песни и хора, които съм научил, гледайки как ги свири учителката. Любовта ми към джаза се роди около 8 годишен, когато за пръв път чух Луис Армстронг и нещо се преобърна в мен. Тогава разбрах, че това е моята музика.

Помните ли първата си проява на сцена? Разкажете ни за нея.

Когато бях на 6, ходех на уроци по пиано и моята учителка правеше годишни концерти. Това бяха първите пъти, в които свирих пред масова публика. Всички бяха много учудени колко спокоен и уверен бях, и как се наслаждавах на големия роял, дори още тогава се шегувах с публиката.

Какви парчета ще изпълните на концерта си на 9 август заедно с Биг Бенд Пловдив?

Подготвили сме вечните джазови хитове любими на джаз феновете в интересни аранжименти с Биг Бенд Пловдив. Песни на изпълнители като Франк Синатра, Наткинг Кол, Дийн Мартин и много други.Подготвили сме и изненади с гост изпълнителни.

На концерта ще запалите на сцената на Античния театър 17 хиляди свещи. Има ли конкретна символика в тях и всъщност, как дойде идеята Ви? Всъщност това ще бъде опит за световен рекорд.

Идеята дойде от мое участие, на което трябваше да направим романтично предложение за брак. Сложихме много свещи с роял по средата и когато видях емоцията на гостите, поисках да я изпитат колкото се може повече хора. Има няколко причини да започна серия от концерти на свещи. Светлината им създават уникална и интимна атмосфера, която усилва емоционалното въздействие на музиката. Топлата мека светлина придава усещане за уют и романтика. Иска ми се да върна хората във времето назад, когато нашите ценности са били по различни и стойностни, фокусирани върху романтиката, любовта и разговорите помежду ни, без дигитални устройства. Специалната обстановка подканва към по-дълбока реакция на музиката, което прави преживяването по-лично. Искам да предложа на публиката нещо различно и силно емоционално.

Вие от години живеете и творите в ОАЕ. Има ли разликата между публиката в Дубай и тази в Пловдив?

По-хубава от родната публика няма, но като че ли българите са малко по-критични, но веднъж харесат ли те, остават фенове за цял живот. В ОАЕ са отворени да се забавляват от първия момент, но това според мен е, защото България има много история и култура, която естествено създава търсенето на дълбочина и изкуство в концертите.

Имали сте възможност да свирите на кралските семейства на емирствата. Вълнуващо ли е за Вас, като творец?

Разбира се, имал съм честта многократно да свиря за тях. Това е незабравимо преживяване и опит, който оставя вечен спомен в мен. Една от любимите им песни, които винаги искат да изпълня, е My way на Франк Синатра.

Били сте на една сцена заедно със Стинг, Лайнъл Ричи, Крис Боти, Том Джоунс и други известни изпълнители. Какво е усещането да се изправиш и да твориш заедно с тези утвърдени изпълнители в световния шоубизнес? 

Свиренето с тези легенди е сбъдната мечта и огромна чест. Тези моменти са изключително вълнуващи, от които черпя вдъхновение през цялата си кариера. Аз ги чувствам не само като признание за моя талант, но и това е един значителен стимул за продължаване на кариерата ми с нови идеи и проекти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...
Меганаглец бе хванат в крачка в Пловдив, на ход е полицията
Кючука показа как се прави!
Ученици спретнаха голяма изненада за учителите си в пловдивско уч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).