200 ферми в България са сертифицирани за производство на безопасни храни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:23 / 18.10.2007
1472
В България вече има над 200 сертифицирани ферми за производство на биологични продукти, стана ясно днес при откриването на Международния симпозиум за екологични подходи в производството на безопасни храни. Както Plovdiv24.com вече писа той се провежда в Пловдив по инициатива на Сдружение „Регионални научно-технически съюзи" в партньорство с 3 университета и 5 научни института.

Броят на сертифицираните фермери не е малък, но за съжаление повечето храни в България се произвеждат по конвенционален път, обясни проф. д-р Васил Ранков, председател на Управителния съвет на сдружението и на организационния комитет на научния форум. Според него подобряването на качеството и безопасността на продуктите ще помогне на родния бизнеса да бъде конкурентен в Европейския съюз. За целта трябва да се повиши съзнанието на фермерите и потребителската култура на българина, подчерта проф. Ранков.

Особеностите на биологичните продукти, е че те се произвеждат в ограничени количества, на малки площи от 4 до 5 декара и то предимно в полупланинските райони, заяви доц. Пенка Костадинова, ръководител на Катедрата по „Агроекология" в Аграрния университет в Пловдив. Това прави цената им почти 2 пъти по-висока от храните, които се произвеждат в големите преработвателни предприятия и земеделски стопанства, добави тя. Според доц. Костадинова обаче, екологичните ферми са по-устойчиви, защото разнообразяват сортовете за сметка на използваните синтетични торове и препарати.

За да предлагат безопасни храни, производителите трябва да бъдат сертифицирани, а продукцията им - обозначена с калинка на зелено листо. Това е знак, че са спазени всички условия за контрол от полето и фермата до преработвателните цехове и пазара, обясниха участниците в научния форум.

Фермерите трябва да предприемат няколко важни стъпки преди да получат сертификат за производство на екологично чиста продукция. Най-напред земята, върху която ще се развива земеделското производство, не трябва да надвишава допустимите норми за съдържание на химически отпадъци. В противен случай се дава период от 1 година или година и половина, за да се изчисти почвата от натрупаните в нея торове, пестициди и тежки метали. Следваща задължителна стъпка е в производството да се използват само органични торове, екологични инсектициди и биостимулатори.

Освен с новите технологии за биологично самоочистване на почвата от пестициди, участниците в симпозиума се запознаха и с първия проект за он-лайн обучение на фермери по евростандарти за безопасна земеделска продукция. Курсът дава възможност на специалистите да практикуват професията „еко-фермер" и „еко-експерт", стана ясно по време на дискусията.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път
Пловдивчанка: Жената бе прегърнала детето и крещеше на шофьора "Н...
Инцидентът в Пловдив: Част от детската количка е под автомобила
Електромобил блъсна неправилно пресичаща жена, бутаща количка с д...
Фирмата за смъртта на колоездача в шахтата: Имало е външна намеса...
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).