ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
29 предприятия, пускащи на пазара опаковани стоки, провери РИОСВ Пловдив тази година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 14.03.2006Коментари (0)956
Регионалната инспекция по околна среда и води – Пловдив продължава проверките на фирми, за заплащане на продуктова такса по Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки / ДВ бр. 19 от 2004 год. , попр. ДВ бр.56 / 2004 г. /.

От началото на годината до момента са проверени 29 предприятия, които пускат на пазара опаковани стоки. При проверките беше установено, че задълженията си за заплащане на продуктова такса са изпълнили едва половината от проверените фирми. Като основен мотив за неплащането на продуктова такса, останалите проверени са посочили незнанието на задълженията си по Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки.
На територията контролирана от РИОСВ – Пловдив има 3 фирми, които изпълняват задълженията си индивидуално – “ Либхер хаусгерете Марица” ЕООД, с. Радиново, общ. Марица , “ КАМЕНИЦА” АД , гр. Пловдив и “ДРУЖБА Стъкларски заводи” АД, гр. Пловдив.
Юридическо лице или едноличен търговец, което не заплати продуктова такса, когато такава се изисква, се наказва с имуществена санкция в двойния размер на незаплатената продуктова такса. За повторно нарушение, санкцията е в четирикратен размер на незаплатената продуктова такса.

На принципа “замърсителят плаща”, продуктова такса дължат всички вносители и производители на опаковани стоки, след употребата на които се образуват отпадъци от опаковки. В Закона за управление на отпадъците / ДВ бр. 86 / 2003 год. , попр. и изм. ДВ бр. 105 / 2005 год. / са определени три начина за организиране дейностите по събиране, рециклиране и обезвреждане на образуваните отпадъци от опаковки след употребата на пуснатите на пазара продукти. Всяка фирма избира най- изгодния за нея . Ако държавата организира дейностите по събиране, рециклиране и обезвреждане на образуваните отпадъци от опаковки след употребата на пуснатите на пазара продукти – продуктовата такса се заплаща в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда / ПУДООС / към Министерство на околната среда и водите/ МОСВ /. Когато дейностите по събиране, рециклиране и обезвреждане на образуваните отпадъци от опаковки след употребата на пуснатите на пазара продукти се извършват от трети лица – таксата се заплаща в регистрирана колективна организация по оползотворяване. Когато фирмите изпълняват задълженията си индивидуално, те са длъжни да осигуряват за своя сметка събирането, сортирането, обработката и транспортирането на отпадъците от опаковки, образувани след употребата на техния продукт. В този случай фирмите, както и всички техни дистрибутори , включително лицата, извършващи продажба на крайните потребители са задължени да приемат обратно на мястото на продажбата или на друго подходящо място отпадъците от опаковки, образувани в резултат на употребата на съответния продукт.

Целта е да се произвеждат и употребяват опаковки, които са годни за многократна употреба и по – голяма част от съставящите ги материали да могат да бъдат използвани повторно, след рециклиране, за производство на други продукти, които ще се пускат на пазара. По този начин се намалява вредното въздействие на отпадъците от опаковки върху човешкото здраве и околната среда, както и количествата, които се изхвърлят на Депата за битови отпадъци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Прием в детски градини и училища в София
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: