32 г. затвор за жестоко убийство в центъра на Пловдив. Жертвата е удряна 10 минути

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:49 / 20.05.2024
6839
Върховният касационен съд остави в сила потвърдените от Апелативен съд – Пловдив наказания спрямо Кирил Стоянов и Цанко Петрунов, признати за виновни от Окръжен съд – Пловдив в извършване на убийството на техния познат Лалко Журков в градинката на Джумаята, станало на 07.07.2021 г.

Кирил Стоянов е осъден на 15 години лишаване от свобода, а съучастникът му Цанко Петрунов – на 17 години, тъй като последният е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Двамата са признати за виновни в това, че на 07.07.2021 г. в Пловдив, след употреба на алкохол, в съучастие, са пребили до смърт Лалко Журков.

Причината за нанесения побой е, че искали да накажат пострадалия, който видели предния ден да закача непълнолетно момиче по неприличен начин. Тримата били приятели и всеки ден заедно употребявали алкохол. Няколко дни преди убийството пострадалият, който бил бездомник, се нанесъл да живее при Кирил Стоянов.

Недоволни от наказанията си и двамата подсъдими са обжалвали пред ВКС чрез адвокатите си. Те настояват, че липсват мотиви в обжалваните съдебни актове, искат промяна на квалификацията на престъплението от умишлено убийство в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда и молят съда да намали наказанията им.

В решението на ВКС се казва, че не са налице пороци при формирането на вътрешното убеждение на предходните съдилища по фактите и в частност на въззивния съд, поради което възраженията са неоснователни. ВКС намира, че претендираните и предлагани от защитниците на подсъдимите правни квалификации на инкриминираните деяния, категорично са неприложими при установените по делото факти.

Начинът на осъществяване на побоя (интензивно в продължение на около 10 минути с нанасянето на около 20 удара; след няколкократно падане и изправяне на тялото на жертвата) и последващите действия на подсъдимите, извършени след преустановяването на побоя, еднозначно сочат, че те изобщо не са мислили и възнамерявали да предотвратят настъпването на предизвиканите от тях общественоопасни последици – след побоя не са оказали никаква помощ на пострадалия, макар непосредствено да са възприели тежкото състояние, в което се е намирал и в което са го оставили, като съвсем невъзмутимо продължили да пият бира и да слушат музика, седнали на няколко метра от пострадалия.

Следователно, пише в мотивите си ВКС, правилна е преценката на предходните инстанции, че от субективна страна подсъдимите са извършили умъртвяването на пострадалия при форма на вината евентуален умисъл, а не по непредпазливост вследствие на умишлено нанесени телесни повреди.

ВКС приема за неоснователни възраженията за явна несправедливост на наложените на подсъдимите наказания и ги оставя в сила.

Решението на ВКС е окончателно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
08.12.2022 Общо 32 години затвор за убийството до джумаята в Пловдив
19.10.2022 Отново отложиха делото за жестокото убийство на Джумаята
20.07.2022 13-годишна: Убитият наркоман ме опипа, а мъжът с голата глава започна да го души
27.06.2022 Почернената в Пловдив вдовица: Тези боклуци нямат право да излизат от
затвора!
13.06.2022 Вдовица към рецидивисти, убили мъжа й: Боклуци! Доживотен затвор за
вас!
26.04.2022 Описаха подробно как е бил убит Лалко Журков, опипвал момиче
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив ще плъзне зараза заради билети за градския транспорт?
Изостава ли Пловдив в наемите за офиси?
Най-отвратителното място в суперцентъра на Пловдив, в градинката ...
КОЦ - Пловдив купува нов модерен томограф? Строи и нова сграда
Ударно отчуждават имоти заради пробива под Централна ЖП гара
Невероятно събитие на Бунарджика събра пловдивчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).