35 лева остава таксата за забавачка – менюто става здравословно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:30 / 01.09.2011
2276
35 лева остава таксата в детските градини и ясли в Пловдив, съобщи ресорният зам.-кмет Петя Гогова. Това е сумата, която плащат родителите, но всъщност издръжката на едно дете излиза около 300 лева месечно. Тази разлика се дофинансира от общината, обясни Гогова.

Менюто на малчуганите трябва да се съобрази с новите изисквания за здравословно хранене на Министерство на здравеопазването. Всичките 6 районни кметства имат сключени договори за доставка на храни и ще съобразят продуктите с новата наредба.

В "Тракия" от няколко години е застъпена политика на здравословно хранене и няма да се наложи промяна в договорите с фирмите-доставчици.

"Северен" ще събира всички директори на забавачки в района и заедно с представители на Областна дирекция на Агенцията по храните ще съобразяват детското меню. Ще се правят вътрешни замествания на по-здравословни храни в рамките на договорената заявка.

"Южен" е в процедура по обжалване на обществената поръчка за доставка на храни. До седмица Комисията за защита на конкуренцията ще излезе със становище. В новия договор има клауза за задължение на фирмата да осигурява здравословна храна за децата. От кметството са договорили със настоящия доставчик за евентуална замяна на продукти, ако се налага.

В "Западен" обществената поръчка е минала още лятото. Изискванията за качествени храни са спазени и от 15 септември децата от района ще се хранят по новите стандарти.

"Източен" готви нова обществена поръчка за доставка на храни. До края на септември конкурсът ще тръгне. Районната администрация уверяват, че по стария договор храните са съобразени с част от изискванията - да са безсолни и с намалена масленост.

От тази година влезе в сила наредба на Министерство на здравеопазването относно състава и качеството на храната в детските заведения. Тя има задължителен характер. Областната дирекция на Агенцията по храните ще следи за качеството на предлаганите продукти в пловдивските забавачки, а РЗИ - дали са съобразени с нуждите на децата. Предвидено са санкции за регистрирани системни нарушения.

Източник: Дарик Радио


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).