40 топготвачи си оспорват Националната кулинарна купа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:01 / 18.04.2012
1184
Най-добрите български готвачи се включват в надпреварата за Националната кулинарна купа. Претендентите са 40, а общо във всички категории ще участват над 60 конкуренти, съобщи Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира състезанието съвместно с Международен панаир Пловдив. За първи път ще се съберат представители на всички отрасли на кулинарията, добави Иван Манчев. 

"Български подправки" е темата на петото издание на конкурса, което ще се проведе на 20 и 21 април 2012 г. в панаира. В първия кръг майсторите трябва да приготвят тристепенно меню. Финалистите отиват на втория тур, наречен "Черна кутия", тъй като ще получат продуктите в запечатани кашони и трябва от тях да сътворят ястия. Надпреварата се провежда и журира при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, уверяват от БАПГ. Победителите ще спечелят титлите "Готвач на България 2012" и "Кулинарен отбор на България 2012".

Новост е категорията "Пицар и готвач - отборно". В нея по двойки ще работят заедно готвач и пицар. Такава е традицията в Италия, от където е заимствана идеята. Отделно има и категория "Пицар на България".

По време на Националната кулинарна купа 2012 ще се проведат конкурси "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар" и "Най-добър млад сервитьор", организирани от Министерството на образованието, младежта и науката в рамките на ІV Панорама на професионалното образование. В тях ще участват над 20 младежи.

Една от най-атрактивните категории е карвингът - художествена обработка на плодове и зеленчуци, от които се получават различни фигури и композиции. Сръчност и точност изисква и дисциплината "Филетиране на сьомга", а най-добрият ще представи България на международно състезание в Норвегия. Умения и фантазия ще покажат състезателите, конкуриращи си за титлата "Сладкар на България 2012". Голямото кулинарно шоу ще стартира в 9 ч. на 20 април в палата 2 на панаирния комплекс в Пловдив. Водещ ще бъде Ути Бъчваров. 

Целта на конкурса "Национална кулинарна купа" е да демонстрира таланта на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от БАПГ. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьор олекна с 1350 лв., 18 контролни точки и остана без книжка ...
С ледено шоу откриват Ice Park Пловдив
Влаковете тръгнаха под Бетонния мост и през Централна гара
РИОСВ Пловдив отчита замърсяване на въздуха
Районът около аварията в Пловдив вече е проходим
Кантарева: Главата на богинята е видима като артефакт още от 2015...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).