По 5,80 лева средно продават живия шаран крайпътни търговски обекти в Пловдив и региона. Обикновено през годината постоянните живарници край областния център са едва няколко, но само за последната седмица от Областната дирекция по безопасност на храните са издали над 30 разрешителни за временни търговски обекти. Причината е високата печалба, която търговците реализират в дните преди Никулден.
Ако килограм жив шаран от язовир струва около 2,50-3 лева, то докато рибата стигне до щанда, поскъпва двойно. Най-евтино се продава шаранът в някои хипермаркети, където предпразнично цените бяха намалени с около левче и вече килото струва между 3,90 и 4,99 лева. Ако обаче рибата е с изчистени вътрешности и люспи, цената скача с около два лева на килограм.
За тези обаче, които не обичат еднообразието с шаран на трапезата, рибните магазини и щандове са пълни с всевъзможни други изкушения. Така например килограм чернокоп в хипермаркет струва около 10,50 лева, а кефалът е на цена около 7-7,50 лева. Най-евтино се търгува черноморската цаца - 1,50 лева пакета.
Ако все пак домакинята е решила да купи шаран за Никулден, то погледът на рибата трябва да е бистър, хрилете - розови, а люспите да са блестящи, за да е сигурно, че стоката е прясна. Замразената от предишна година и пусната за продажба уж като прясна риба може да се различи по това, че костите й изскачали лесно от филето, което говорело, че шаранът е престоял.