ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
54 филма влизат в надпревара за "Златния ритон" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:17 / 16.12.2013Коментари (0)1031
©
20-ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон" се провежда в Пловдив в периода от 16 до 22.12.2013 г. Фестивалът се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" съвместно с Министерството на културата и община Пловдив.

Юбилейното издание на Фестивала се открива официално на 16 декември в кино Лъки Синема с прожекция на анимационния филм "Веселякът" на Анри Кулев, 1987 г. и на документалния филм "Броени дни" на режисьора Георги Стоев - Джеки, 1977 г. - носители на голямата награда "Златен ритон".

Най-значителното събитие на българското документално и анимационно кино за годината предвижда конкурсна, информационна и ретроспективни програми. В конкурсната надпревара ще се включат 41 документални и 13 анимационни продукции, 23 от тях са реализирани с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" - 16 документални и 7 анимационни филма. Общо 27 филма ще бъдат представени като част от информационната програма.

Филмите са финансирани освен от НФЦ, от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. За много от филмите, включени в двете основни програми, това ще бъде първа публична прожекция.

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и три ретроспективни програми - 2 филма в памет на Рангел Вълчанов, 8 анимационни филма в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма, носители на голямата награда "Златен ритон"от първото издание на фестивала през 1975 г. досега.

Темите, вдъхновили авторите тази година, са социални и провокативни. Сред героите на филмовите ленти са загиналият при англо-американските бомбардировки над София летец Димитър Списаревски и разстреляният поет Никола Вапцаров. Животът на ромската общност в България, борбата за оцеляване на българите в условията на резки преходи от монархия през комунизъм до демокрация, обърканата съдба на голобърдците след Балканската война, трафикът на български жени и кое превръща България в една от малкото страни в ЕС, които са донори на деца за осиновяване в чужбина - това са само част от темите, които интересуват българските документалисти.

По традиция фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата "Златен ритон" - за документални и за анимационни филми. Режисьорът Михаил Мелтев ще бъде председател на петчленното жури, което ще оценява филмите, включени в конкурсите на 20-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон". Той е режисьор на над 14 документални филма, преподавател по "Мениджмънт в екранните изкуства" в НАТФИЗ. Най-новият филм над който работи е "Пожарища", свързан с българската история и Балканските войни от 20-те години на миналия век .

Останалите членове на журито са: композиторът на редица симфонични творби, на камерна и солова музика, на театрална и филмова музика Георги Арнаудов, Весела Данчева - художник, аниматор и режисьор на анимационни филми, носител на награда "Златен ритон", 2012 за "Баща", сценаристът Влади Киров, с над 30 документални и телевизионни игрални филма, носител на награда "Златен ритон", 2009 за ,"Европолис, градът на делтата", и Весела Статкова, специалист в областта на сценографията, видеографията, мултимедията, преподавател по "Мултимедия и визуална реалност" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Журито ще връчи следните награди:

• Награда "ЗЛАТЕН РИТОН" за най-добър документален филм
• Награда "ЗЛАТЕН РИТОН" за най-добър анимационен филм
• Специална награда на журито
• Награда за режисьор на документален филм
• Награда за художник-постановчик на анимационен филм
• Награда за дебют
• Награда на Община Пловдив
• до 2 почетни грамоти в двете главни категории

Филмите се излъчват всеки ден в периода 16-22.12.2013 г. в кино "Лъки Синема" в Дом на науката и техниката, с допълнителни прожекции в галерия "Тракарт" и клуб "Петното на Роршах", при свободен вход.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1097) 55%
Не (766) 38%
Не мога да преценя (128) 6%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: