ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
600 автентични костюма със скъпоценни камъни в мегаспектакъл на грузински ансамбъл
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:03 / 16.11.2012Коментари (0)1347
©
Българските зрители първи ще видят новата уникална програма на Националния грузински ансамбъл "Сухишвили". На сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти. За мащабната и пищна продукция са подготвени 600 автентични грузински костюма - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на "летящите грузинци" - сабите и ножовете, са направени от стари грузински майстори. 

Според вестник "Вашингтон пост" това е най-добрият ансамбъл в света. Неговата програма е обявено за най-доброто шоу на "Бродуей" през 1988 година. Трупата е поставила рекорд в миланската опера "Ла скала", който не е повторен от 1967 г. до сега - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.

Спектакълът, който ще гостува в България, е уникален с факта, че е поставен от основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили преди 60 години и възстановен в автентичния му вид едва преди година от внука им Илико Сухишвили-младши, главен хореограф на балета. 

Гвоздеят на програмата е танцът, който създателят на ансамбъла изиграл пред Сталин през 1937 година. С него спасил от разстрел цяла фамилия и получил разрешение да създаде Грузински национален ансамбъл. 
 
Така започва легендата на "летящите грузинци". Сред най-големите им почитатели са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Шарън Стоун, Пеле, Ив Монтан. "Грузинският балет - това не е танц, това е полет. Буря на сцената!", пише "Дейли Мирър".

"Сухишвили" - няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света, коментира "Ню Йорк Таймс". За 67 години формацията изнася над 10 000 концерта в 88 държави на петте континента, а публиката надхвърля 50 милиона души.

Хореографията на " Сухишвили" съчетават грузински народни танци и класически балет. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения. Те използват оригинална техника - грузинците са единствени, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Движат се с малки, но бързи стъпки. Сякаш се плъзгат по сцената, носят се с грациозността на лебеди, изящно плаващи по повърхността на езеро. За да се виждат грациозните и сложни стъпки, Илико Сухишвили-младши скъсява дължината на костюмите. 

В момента той прави революция в традиционния грузински танц - смесва стилове и роли, осъвременява фолклора, добавя елементи от други култури, обогатява движенията и музикалното оформление, усложнява танца на масовката и внася ефектни моменти. 

В България ансамбъл "Сухишвили" гостува за трети път по покана на "Degris Events". Шоуто включва уникалните танци "Хевсурули" - характерния динамичен танц със саби, и сватбения танц "Симд". Новата програма на прочутата трупа ще бъде показана на 29 ноември в НДК в София, на 30 ноември в панаирния комплекс в Пловдив, на 2 декември в операта в Бургас, на 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: