434 бакалаври и 230 магистри излъчи в годината на своя 60-годишен юбилей Университетът по хранителни технологии. От тях - 92 са отличници, а 15- с успех 6.00. Единственото по рода си у нас и на Балканите висше учебно заведение продължи с Випуск 2013 традицията да дава качествено образование и подготвя висококвалифицирани специалисти.
Промоцията започна с едноминутно мълчание в памет на четиримата трагично загинали при жестоката катастрофа край Бачково тази седмица четвъртокурсници Силвия Андонова, Дияна Георгиева, Илиян Митев и Стоян Генов.
Първите думи на ректора на университета проф. Кольо Динков и посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан също бяха свързани с тежката загуба. После двамата се обърнаха към дипломантите.
"Днес вие правите най-сериозната крачка в активния си живот - от студенти ставате реботещи граждани. И
единственият начин да се чувствате наистина удовлетворени е да правите нещата, които смятате за значими така, както академичната ви титла го изисква и така, както сме ви учили",каза ректорът на университета проф. Кольо Динков.
Посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави дипломантите най-напред на български, и после на френски за това, че "въпреки демографската криза и факта, че много млади хора напускат България, те са продължили традицията да се получава качествено образование у нас".
Д-р Евгения Ачкаканова, директор в Министерството на земеделието и храните поздрави завършващите от името на министър Греков.
"Горд съм, защото УХТ създава елита на бъдещите икономисти, предприемачи, мениджъри, технолози и кадрите, които ще решават една от най-важните задачи на съвремието - безопасността на храните, и ще осъществяват контрола. Да, вашите дипломи се признават в целия свят, но съм убеден, че ще намерите мотив да останете и работите тук в България", се каза в поздравителния адрес на земеделският министър.
Поздравителни адреси до дипломантите на УХТ също изпратиха ректорите на Медицинския университет, Аграрния университет и Академията за музикално и танцово изкуство.
По традиция ректорът проф. Динков връчи дипломите на пълните отличници, заедно с грамота, значка и парична на
града. Инж. Гроздена Николова, също пълен отличник получи дипломата си от френския посланик дьо Кабан.
Съюзът на хранителната промишленост връчи награди за най-добре защитени дипломни работи, а Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки връчи грамоти и две стипендии в размер на по 1350 всяка.