69-годишна жена се яви на изпит в МУ-Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:00 / 03.07.2024
3369
Изпитът по етика е вход за бакалавърските специалности "Медицинска сестра“, "Акушерка“, "Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж (ОКС "Професионален бакалавър“).

69-годишната дама бе сред явилите на днешния изпит в Медицински университет – Пловдив. На изпита се явиха общо 751 кандидати. 41 от допуснатите не се явиха. Разпределените в първа аудитория на Аудиторния комплекс бяха приветствани от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова и от председателя на комисията по етика проф. д-р Биянка Торньова, които пожелаха успех.

В продължение на 2 часа кандидат-студентите решаваха тест, който включваше въпроси с отворен и затворен отговор, аргументирано описание на мотивацията по първата избрана специалност и отговор на етически въпрос.

"Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ бе темата, по която разсъждаваха кандидатите. Комисията ще оценява умението за изразяване на лична позиция, задълбоченост и пълнота на изложението, оригиналност при интерпретиране на проблема, степен на владеене на понятийния апарат и нивото на езикова култура.

44-годишна санитарка от неврологичното отделение на МБАЛ в Раковски излезе доволна след теста. След като натрупала 10-годишен опит като болногледач в Италия, се върнала в родния град, но в болницата непрекъснато я бъркали със сестра, затова решила да повиши квалификацията си. Категорична е, че ще може да съчетава обучението с работата, имала подкрепата и на колегите си.

Амбицията да отвори аптека със свой приятел магистър-фармацевт доведе на изпита 40-годишен мъж от Димитровград. Готвил се сам за теста, успял да се справи с всички въпроси и се надява да се окаже в списъка на приетите. Бивша счетоводителка също изрази увереност, че ще бъде оценена високо и ще влезе в специалност "Инспектор по обществено здраве“.

След като родила двете си деца, 32-годишна пловдивчанка решила да учи за медицинска сестра. Заедно с нея на изпита дойде и съпругът й, който я насърчил да следва мечтата си и обещал да  помага и да поеме по-голямата част от семейните задължения. Ако бъде приета и се дипломира успешно, би искала да работи в детско отделение.

Няма да ставам професионален баскетболист, но пък спортът ми е страст, затова избрах да кандидатствам "Рехабилитация“, сподели зрелостник от СУ "Св. Константин-Кирил Философ“ в Пловдив. Момчето тренирало от години в клуб "Академик“, самият той е претърпявал неведнъж травми и знае колко е важна навременната професионална помощ. Това написал и в мотивацията за избора на професия в теста. Със спортна рехабилитация иска да се занимава и негова съученичка от същото училище, която била запалена от дядо си. Той бил спортен рехабилитатор и й разказвал невероятни истории от пътуванията си по различни краища на света.

Баба ми е акушерка, чичо ми – педиатър, а аз реших да стана медицинска сестра, каза 12-класничка от Пловдив, която определи професията като трудна, но изключително благородна. Убедена е, че ще успее да се реализира, тъй като имало глад за кадри. Надява се, докато завърши, и възнагражденията за тези специалисти значително да се повишат.

Възпитаничка на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив пък се надява да влезе в специалност "Медицинска козметика“, към която тази година има силен интерес. Момичето ще затвори цикъла на семейния бизнес, тъй като майка й работи като фризьорка във фамилния салон, а сестра й е маникюрист.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Само на 12 км от Пловдив Ути Бъчваров беше гост на интересен фест...
Президентът връчи наградата "Джон Атанасов" на изявени ученици от...
Манукян все пак ще трябва да плати 50 000 лева
Пловдивчанин: Като дете ме е хапала и е много болезнено
Голям пожар в западната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).