Анализът на храната в детските градини е направен на база проследяване на менютата за 10-дневен период. Проверките са направени на място, като е претеглен и самият порцион, каза директорът на дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ д-р Галина Карауланова. За всеки район е изготвен анализ, който се представя в общината по местонахождения на детското заведение. Проверките продължават, като целта е до края на годината да се обхванат 90% от детските заведения в Пловдив и областта, обясни д-р Карауланова.
3,5% от децата между 0 и 18 години в Пловдивско са с наднормено тегло. Това показват данните от профилактичните прегледи на личните лекари за 2010 година. За сравнение с минали години, този процент намалява, каза още д-р Карауланова. По думите й, РЗИ може само да изготви препоръки към учебните заведения за съдържанието на хранителния порцион. Няма законова възможност да задължава какво точно да има в храната.
За началото на новата учебна година се очаква от Министерство на здравеопазването да бъде изготвена наредба за здравословното хранене, която да обхваща децата в различни възрастови групи.
Източник: Дарик Радио