ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
731 престъпления на територията на Четвърто РУП през 2012-а
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 20.03.2013Коментари (0)1257
© Plovdiv24.bg
Данни за състоянието на престъпността в обслужваните райони и резултатите от работата на охранителна полиция при Четвърто РУП, чиято територия обхваща част от район "Централен" в Пловдив, през 2012 година изнесоха днес от пресцентъра на пловдивската полиция:

През 2012 г. служителите от охранителна полиция в Четвърто РУП определиха своите приоритети в съответствие с обществените потребности. Целта им бе преодоляване на отчуждението и установяване на добро партньорство с гражданите, нарастване на удовлетвореността им от работата, намаляване на страха от престъпността чрез превенция и повишаване чувството им за сигурност.

През изтеклия период служителите са участвали активно в охраната на обществения ред и са оказвали адекватно противодействие на престъпността в границите на обслужваната територия. Установени са причините и условията за извършване на престъпления и нарушения, като са заловени извършителите на 89 престъпления. Посетени са общо 3782 сигнала за нарушаване на нощната тишина или на обществения ред. Изпратени са общо 165 сигнални писма във връзка с чл. 57 от ЗМВР, а по смисъла на чл. 56 от ЗМВР са предупредени 533 лица. 

През 2012 г. има множество разрешени битови конфликти, като честа причина за възникването им е употребата на алкохол, ниската правна култура, междусъседски скандали и други. Проведени са 135 беседи с ръководствата на училища, фирми, учреждения. И през миналата година взаимодействието с частните охранителни фирми, които осъществяват дейност на територията на Четвърто РУП, бе на много добро ниво. 

При извършените общо 206 проверки в охранявани от тях обект и в офисите им няма констатирани нарушения на разпоредбите на ЗЧОД. Има проведени 34 мероприятия и изготвени 6 програми за работа с рискови социални групи от населението и са разработени осем работни карти за решаване на конкретен местен проблем на сигурността и обществения ред. 

През 2012 г. на територията на районното управление са регистрирани общо 731 престъпления, а разкритите престъпления за периода са 176. 

Извършени са 21 умишлени телесни повреди, от които 16 са разкрити. Забелязва се занижение на грабежите за отчетния период, но трябва да отбележим, че е завишена разкриваемостта при тези престъпления - от регистрираните 50 грабежа 16 са разкрити. Голяма част от тях са извършени чрез издърпване на синджири и дамски чанти от жени на бул. "Цар Борис ІІІ - Обединител", бул. "6-ти септември", ул. "Кн. Александър І", бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Кап. Райчо", ул. "Петко Д. Петков", ул. "Богомил" и ул. "Патриарх Евтимий".

Структуроопределящи престъпления за районното управление се явяват кражбите на имущество - за 2012 г. те са 437 /от тях 124 домови/, от които са разкрити 54. За миналата година се забелязва устойчивост на джебчийски кражби, като техният брой е 51. Има занижение на кражбите на вещи и части от МПС, като разкриваемостта им е по-висока - за 2012-а те са 112, от тях 7 са разкрити. Други характерни престъпления през изтеклия период са измамите, като за периода те са 9, от които 3 са прекратени и 2 са разкрити, т.е. 33.33% разкриваемост. Тенденцията и при този вид престъпления е към намаляване и към увеличаване на разкриваемостта им.

Друг вид престъпления, регистрирани за 2012г., са хулиганствата. На територията на Четвърто РУП има 18 нощни питейни заведения, където става струпване на големи групи хора. След употребата на алкохол в по-големи количества възникват конфликти между посетители на дискотеките, които често прерастват в сбивания.

През изминалата година на територията на управлението са възникнали 54 ПТП с 56 ранени граждани. Най-често причина за настъпване на тези инциденти са превишена скорост, неспазване на сигналите на светофарите и пътните знаци, употреба на алкохол и упойващи вещества и др. 

През 2012-а година са извършени общо 456 проверки за правилата за опазване и съхраняване на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. 

Най-чести нарушения на Наредбите на Общински съвет - Пловдив са нарушения на нощната тишина и времето определено за почивка, употреба на алкохол на обществено място, просия и др. За нарушения на наредбите на Общински съвет Пловдив има съставени общо 33 акта.

Общо през 2012 г. са констатирани 1545 нарушения, за които са съставени 973 акта и 572 стикери и глоби по фиш.
На добро ниво е взаимодействието на полицейското управление с обществеността и местните органи на власт.

През 2012 г. бе сключен Обществен договор за ред и сигурност с район "Централен". Редовно се провеждаха заседания на районната комисия за обществен ред и сигурност, на които се набелязваха конкретни мерки за решаване на местните проблеми.

И през тази година основните насоки на профилактичната дейност са насочени към засилване на полицейското присъствие в микрорайоните чрез пеши и автопатрули; eфективно прилагане на проактивния подход чрез изготвяне на работни карти за решаване на конкретен местен проблем на сигурността и общественият ред и провеждане на мероприятия с рискови социални групи от населението, жертви на престъпления и други.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: