ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
8 епископи искат трона на Арсений
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:03 / 29.01.2007Коментари (0)1276
Скандалът около архонтството на Слави Бинев остави временно в сянка основния въпрос, който Светият синод на родната православна църква трябва да реши на своята зимна сесия - избирането на Пловдивски митрополит.

Съгласно устава на БПЦ най-късно до три месеца след смъртта на архиерея си овдовялата епархия трябва да има нов владика. Синодалните старци обаче закъсняха и изборът не се осъществи в определения срок до 13 януари.

На 4 февруари епархийските делегати ще трябва да излъчат чрез тайно гласуване двама кандидати, които да представят на Светия синод. Седмица по-късно висшата църковна власт ще реши кой от двамата е по-достоен да поеме Пловдивската митрополия.

За наследници на починалия Арсений ще се състезават 8 епископи. Претендентите с най-големи шансове отдавна са ясни - викарият на Софийската митрополия Николай Знеполски и игуменът на Рилския манастир Евлогий Адрианополски. Освен тях в каталога, както се нарича кандидат-владишката листа, фигурират още шестима епископи. Това са Яков Месемврийски, викарий на Русенската митрополия, колегата му от Врачанската митрополия Павел Левкийски, от Видинската - Амвросий Браницки, Теодосий Деволски, в момента без конкретна длъжност, Константин Макарианополски, духовен надзорник на Софийската епархия, и викарият на Западно- и Средноевропейската епархия Тихон Тивериополски. Според църковни източници обаче единствено епископ Яков би могъл да измести Николай Знеполски или Евлогий Адрианополски.

Съвсем очаквано в списъка не попаднаха другите двама епископи, които също имат това право - Нестор Смоленски и игуменът на Троянския манастир Генадий Мелнишки. Епископ Генадий е изправен пред т. нар. другарски съд на Светия синод за финансови злоупотреби, а дядо Нестор е в напреднала възраст и с разклатено здраве.

Като напълно несъстоятелна инсинуация се отхвърли слухът, че в синода обмисляли компромисен вариант в лицето на Западноевропейския митрополит Симеон. "Митрополит има право да отиде да кандидатства за овдовяла епархия, но ако не го изберат, може да остане и без своята", твърдят експертите по канонично право. Самият дядо Симеон излезе с официално опровержение, в което нарече подобни спекулации "халюцинация на болни мозъци".

Внезапната смърт на митрополит Арсений на 13 октомври м. г. извади на бял свят факта, че в БПЦ липсват добре подготвени и относително млади духовници, които могат да заемат висши постове в йерархията на БПЦ. "Който и да стане пловдивски владика - Николай или Евлогий, пак ще се създаде кадрови проблем", коментират в църковните кръгове. Защото ще трябва да се търси или нов викарий на Софийската митрополия, или нов игумен за Рилския манастир.

След избора на Пловдивски митрополит отново ще излезе на дневен ред и още един проблем - отдавна обсъжданото разделяне на най-голямата в България митрополия. Обществените нагласи са да се отдели самостоятелна Смолянска епархия. Съгласно устава това трябва да стане със съгласието на пловдивския владика, от чиято епархия ще се отдели териториално новата митрополия. Покойният дядо Арсений беше твърд противник на това разделение.

Сега всичко е в ръцете на неговия наследник. Информацията е на вестник "Стандарт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лига Европа 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: