9 арестувани за продажба на опасна дрога на ученици в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:39 / 18.09.2023
7045
Арестувани са девет души, от които на седем вече са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотични вещества, съобщиха на съвместен брифинг представители на Окръжна прокуратура – Пловдив и ГД БОП, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Групата е задържана при специализирана операция на 16 срещу 17 септември. Извършени са обиски и претърсвания, при което са иззети наркотици, мобилни устройства и предмети, свързани евентуално с производството на наркотици. 

През месец май е постъпил сигнал за група лица, които разпространяват синтетичен хашиш сред подрастващи, малолетни и непълнолетни ученици. Групата е действала изключително конспиративно, тъй като не са правени лични срещи, а локацията за доставка е определяна и изпращана чрез мобилна връзка. 

"Наркотичното вещество синтетичен хашиш фигурира в Списък 1 на високорисковите вещества. Той е от новите психоактивни субстанции, които са много опасни, водят до бързо пристрастяване и абстиненция. Може да има сериозно влияние върху психиката и здравето. Тази група е тровила децата ни" - коментира старши комисар Калин Литов, зам.-директор на ГД БОП.

Лабораторията за смесване на основния наркотик с тревистата маса е на територията на Пловдивска област. Членовете на ОПГ са известни дилъри, разпространявали са основно сред учениците, допълни Емил Борисов, началник на отдел в ГД БОП.

На дребно синтетичния хашиш се продава по 40-50 лева за грам, при цена 30 лв./грам нормативно определено от МС, уточни Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на Пловдив. 

В хода на операцията са установени непълнолетни лица, на които е продавано, както и че на едно непълнолетно лице е предлагано да стане разпространител. При обиските са иззети малко под 1 килограм синтетичен хашиш и малко количество марихуана. 

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от началото на 2022 г. до настоящия момент. 

Обвинените лица са на възраст от 20 до 34 г. Един от тях изпъква като организатор. Петима са осъждани в миналото предимно за притежание и разпространение на наркотични вещества. Самият организатор, който е от град Пловдив, е неосъждан. 

Част от лицата са оказали съпротива при задържането им, въпреки че униформените са се легитимирали, каза зам.-шефът на ГДБОП.

Повече гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
30.11.2023 Арестувани за продажба на опасна дрога на ученици в Пловдив остават на
топло
19.09.2023 Доведоха в съда ОПГ, действала и в Пловдив, крият се
18.09.2023 Прокуратурата с искане "задържане под стража" за деветимата наркоразпространители
18.09.2023 Разкрита е ОПГ, действала и в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Издирват мъж, снимал с телефона си клиентка в пробна в пловдивски...
Тези са шестте училища в Пловдив с най-нисък резултат от НВО след...
Актриса проплака от градския транспорт в Пловдив: Таксуваха и беб...
Вижте 10-те най-добри училища в Пловдив според резултатите от НВО...
Започна изграждането на тренажорен комплекс в Граф Игнатиево за с...
Ученик изля агресията си върху по-възрастен на спирка в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).