Адвокат към хората, които имат съмнения за надписани сметки: Не плащайте!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
13:21 / 13.02.2013
7760
Хората, които имат съмнение за надписани сметки за ток, не трябва да плащат задължението си. Това каза адвокат Михаил Екимджиев. Няколко са процесуалните ходове за тях, но най-щадящата от финансово гледище е хората да заемат пасивна позиция, каза адвокатът. В този случай електроразпределителното дружество, за да получи сумите за които има претенции, трябва да издаде така наречената "Заповед за изпълнение". В 14-дневен срок от връчването на тази заповед на клиентите дружеството трябва да заведе дело.

Така всички формалности за предявяването на осъдителния иск трябва да изпълни именно дружеството. В съда те трябва да докажат, че точно това е исканата от тях сума от гледна точка на заключения на експертизи и показания на уредите в дома на клиента. По този начин клиентът няма да плаща нищо, цялата доказателствена тежест се прехвърля върху електроразпределителното дружество. 

След това се очаква в рамките на един открит и справедлив състезателен процес да се разбере дали сметките на хората са надписани, каза адвокат Екимджиев. Най-общо казано, хората не трябва да инициират нищо, трябва да изчакат "Заповед за изпълнение" и тогава в едно възражение да се напише, че оспорват сумите. Възражението се подава в съда също в 14-дневен срок. 

"При спор за коректност на сметките Енергото нямат право да спират тока, каза още адвокат Екимджиев. Това би представлявало злоупотреба с монополно положение и самоуправство", поясни той. 

Има няколко спечелени дела при такива спорове, добави пловдивският адвокат. В такъв случай клиентите на дружеството могат да сезират прокуратурата за самоуправство, могат да подадат жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, може да се сезира и ДКЕВР и да се претендират по-високи вреди. 

"Възможно е да се предяви и така наречения колективен иск. Досега обаче нито един от потребителските колективни искове в България не е успял", каза Екимджиев. 

Вече три години в Пловдив се води такъв иск срещу мръсния въздух, посочи адвокатът. Според него нашата законова уредба не е достатъчно компетентна по такива спорове, а и съдилищата не разполагат с такъв капацитет, за да бъде решен спора в защита на потребителите. 

"Затова по-бързата и икономична процедура е именно да се оспори претенцията на Енергото след получаване на тяхната заповед за изпълнение. Един колективен иск би се търкалял по съдилищата близо 10 години", каза адвокатът.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (9)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).