Аграрен университет - Пловдив с инициатива за иновации в агрохранителния сектор
В Аграрен университет – Пловдив се проведе Информационен ден на EIT Food - водещата европейска инициатива за иновации в агрохранителния сектор.
Аграрен университет-Пловдив, Клийнтех България и Софийски университет "Св. Климент Охридски“, в качеството си на официален хъб мениджър на EIT Food за България, предствиха пред студенти, стартъпи, представители на бизнеса и науката възможностите, които EIT Food предлага в България за развитие в агро-хранителния сектор чрез иновации и технологии.
Г-жа Александра Низинска, проектен мениджър на регионалната иновационна схема на EIT Food за Югоизточна Европа презентира актуалните програми на инициативата, подходящи за участници от България.
Доц. д-р Петър Борисов от Аграрен университет-Пловдив представи възможности за включване на студенти, докторанти и фермери в програмите на EIT-Food, иновации, трансфер на знания и дигитализация в агро-хранителната верига.
Проф. д-р Владислав Попов от Аграрен университет-Пловдив очерта изводи и опит от националните научно-изследователски програми "Здравословна храна за по-силна биоикономика и качество на живот" и "Интелигентно растениевъдство" относно качеството и произход на храната, промените, настъпващи в нея поради изменението на климата, оползотворяването на хранителни отпадъци и биоикономика.
В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България.
На събитието присъстваха още и г-н Николай Василев, заместник областен управител на Област Пловдив, компании от аграрния сектор, неправителствени организации, научни институти.
Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на Европейския съюз, целящ да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT Food e водеща европейска инициатива за иновации в агрохранителния сектор.