ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Аида Гарифулина покори и омагьоса Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 26.06.2024Коментари (0)2703
© Александър Богдан Томпсън
С бляскава концертна гала на световната оперна дива Аида Гарифулина и оркестъра на Държавна опера Пловдив, с диригент маестро Диан Чобанов, снощи на Античния театър в Пловдив бе дадено началото на тазгодишното издание на международния оперен фестивал OPERA OPEN 2024.

Специалното издание през 2024 година включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта "Кармен“ от Бизе и балета "Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с "Турандот“, а след 5-годишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия "Аида“, спектакълът се завръща на Античния театър с надградена сценографска атмосфера и хореография. Почитателите на Верди ще се насладят на спектакъла VIVA VERDI с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор. В програмата на OPERA OPEN 2024 са включени и спектакли, насочени към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията са "Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър и спектакъла VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри. В годината на Райна Кабаиванска OPERA OPEN 2024 завършва с Гала в нейна чест с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

"Тази година отбелязваме 70-годишнината на най-голямата културна институция в Пловдив - Опера Пловдив. Слоганът, който сме избрали е "Операта е тук!“- като смисъл и послание. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо Сега. Операта е тук, за да участва в пулса на града“, припомни водещата Лили Бързева, преди да покани на сцената кмета на Пловдив Костадин Димитров и директора на Държавна опера – Пловдив – Диан Чобанов.

"Благодаря на всички мои колеги, без изключение, за израстването на фестивала през годините. Сърдечно благодаря за огромната подкрепа на Фондация "Пловдив 2019“ и на община Пловдив, на Общински институт "Старинен Пловдив“, както и на нашия принципал Министерство на културата. Чрез нашето изкуство се стремим да сме достойни певци, водачи и обединители на обществото, за да вървим заедно към по-красивото, по-доброто, възвишеното. Певци, вървете напред! Вашето дело е мисия и тя е важна!“, каза в приветственото си слово Диан Чобанов, който пожела успех на фестивала.

"Фестивалът OPERA OPEN 2024, който започва тази вечер, бележи две важни годишнини - 70 години Опера Пловдив и 10 години от създаването на фестивала и тазгодишното издание е със силно международно участие и с прекрасна програма. Щастлив съм, че съвременната визия на Опера Пловдив и високото професионално ниво доведе до това да имаме толкова много публика и стана основа на международния оперен туризъм. Като кмет на най-стария жив град в Европа не мога да не споделя, че нашите културни институции са надминали отдавна националното ниво, надхвърлят националните мащаби и имат все нови и нови успехи. И съм сигурен, че ще се съгласите с мен.

Тазгодишното издание е под наслов "Операта е тук!“. Защото тя е живот, тя е мисъл, тя е общуване. Операта е тук – в нашите сърца, в своя град. Сигурен съм, че програмата ще бъде най-добрата досега, вие го обещахте. Пожелавам ви "На добър час!“, а на публиката, незабравими изживявания Именно тук, защото "Операта е тук!“, каза в словото си кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Екипът на Опера Пловдив получи поздравителен адрес от Министъра на културата Найден Тодоров, както и множество кошници с цветя от институции и почитатели на оперното изкуство.

Оперната прима Аида Гарифулина, една от най-вълнуващите и актуални оперни звезди, покори и омагьоса Пловдив. Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света - Кралската опера в Лондон, Ла Скала в Милано, Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал.

Аида Гарифулина е родена през 1987 г. в Казан, столицата на Татарстан. Първите ѝ уроци идват от майка ѝ, която е диригент на хор и пианистка. Първата ѝ изява на сцена е на 5-годишна възраст. На 18-годишна възраст тя решава да последва мечтата си и се премества в Нюрнберг, където започва да учи музика. През 2007 г. се присъединява към Виенския университет за музика и сценични изкуства при Клаудия Виска. Две години по-късно младата Аида дебютира като Деспина в университетската постановка Così fan tutte от Моцарт. След дипломирането ѝ през 2011 г., тя участва на церемонията по закриването на XXVI Лятна универсиада в Шенжен. По това време ѝ се отдава и голямата възможност да изпее дует с Алесандро Сафина в Казан.

Световната ѝ кариера започва със спечелването на конкурса "Опералия“ на Пласидо Доминго, а талантът и славата ѝ я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез и др., така и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс и Мерил Стрийп.

През 2013 и 2014 г. тя стъпва на една сцена с едни от иконите на музикалната индустрия, сред които Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Дмитрий Хворостовски, а през 2015 г. подписва договор за звукозапис с Decca Records. През февруари 2017 г. тя издава едноименен албум, който съдържа 15 арии, записани с радио-симфоничния оркестър на ORF. От началото на сезон 2014-2015 г. Аида е член на Виенската държавна опера. Нейният солов албум "AIDA" печели наградата за "Най-добър солов албум на годината“ (ECHO). Номинирана е за Грами за изпълнението си в записа от 2017 г. на "Златното петле" на Римски Корсаков.

Днес, Аида Гарифулина продължава да печели сърцата на все повече хора по света с невероятния си глас, изключителна красота и харизма, а лицето ѝ присъства на кориците на десетки модни списания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
План за възстановяване и устойчивост на България
50-ото Народно събрание
Махаме павираните улици в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: