ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Акция за диагностициране на диабет в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 01.11.2013Коментари (0)1622
©
Днес в двора на ДКЦ 6, ул. "Любен Каравелов" №5, до хотел "Лайпциг", ще се проведе безплатна акция за диагностициране на предиабет, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 10:00 до 14:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Кампанията е по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) и се реализира благодарение на Национална пациентска организация, с подкрепата на Национално сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" и новоучредената Асоциация "Диабет тип 2". Другите две акции в рамките на кампанията се проведоха в София (30 октомври) по време на изложението "Алея на здравето" и в Стара Загора (31 октомври) в МЦ "Трета поликлиника".

По време на акцията ще се провежда тест FINDRISK SCOR и ще се измерват два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талия. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник и ще им бъде направен анализ на телесния състав с апаратура, която изследва общите мазнини, костното вещество, процента вода в тъканите и не на последно място - висцералната мастна тъкан, която корелира с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2.

Рисковите пациенти ще имат възможност да се изследват с допълнителен апарат за скрининг за диабет тип 2. Изследването с него трае 80 секунди, не се налага вземане на кръв и не съществуват ограничения за прием на храна и напитки.

Целта на скрининговата акция е да бъдат открити пациенти с предиабет и диабет тип 2, които не подозират за наличието на заболяването и съответно не контролират нивото на глюкозата в кръвта си. Научни доказателства сочат, че диабетът може да бъде отсрочен и дори предотвратен при навременно диагностициране, промяна в начина на живот и подобряване на здравословното състояние.

Според различни данни диабетиците в света са над 450 млн. души, в България 9,6% от хората страдат от диабет, като неоткритият диабет е 2,5 на сто. Съществува тенденция долната възрастова граница на диабета непрекъснато да пада. И докато диабет тип 1 се изявява остро, драматично и обикновено се диагностицира навреме, то диабет тип 2 протича безсимптомно в първите 5-6 години от развитието си и когато се диагностицира, обикновено вече е късно.

Диабетът води до тежки усложнения, лечението му изисква огромен финансов ресурс, влошава драстично качеството и намалява продължителността на живота. Когато е диагностициран навреме, диабетът може да бъде предотвратен или забавен чрез подходящи промени в хранителния режим, двигателната активност, чрез прием на медикаменти. Сред рисковите фактори, които създават необходимост от скрининг, са: наднормено тегло и затлъстяване; ниска физическа активност; фамилна обремененост; хипертония, други сърдечносъдови заболявания и други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: