Акция за диагностициране на диабет в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 01.11.2013
1624
Днес в двора на ДКЦ 6, ул. "Любен Каравелов" №5, до хотел "Лайпциг", ще се проведе безплатна акция за диагностициране на предиабет, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 10:00 до 14:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Кампанията е по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) и се реализира благодарение на Национална пациентска организация, с подкрепата на Национално сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" и новоучредената Асоциация "Диабет тип 2". Другите две акции в рамките на кампанията се проведоха в София (30 октомври) по време на изложението "Алея на здравето" и в Стара Загора (31 октомври) в МЦ "Трета поликлиника".

По време на акцията ще се провежда тест FINDRISK SCOR и ще се измерват два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талия. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник и ще им бъде направен анализ на телесния състав с апаратура, която изследва общите мазнини, костното вещество, процента вода в тъканите и не на последно място - висцералната мастна тъкан, която корелира с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2.

Рисковите пациенти ще имат възможност да се изследват с допълнителен апарат за скрининг за диабет тип 2. Изследването с него трае 80 секунди, не се налага вземане на кръв и не съществуват ограничения за прием на храна и напитки.

Целта на скрининговата акция е да бъдат открити пациенти с предиабет и диабет тип 2, които не подозират за наличието на заболяването и съответно не контролират нивото на глюкозата в кръвта си. Научни доказателства сочат, че диабетът може да бъде отсрочен и дори предотвратен при навременно диагностициране, промяна в начина на живот и подобряване на здравословното състояние.

Според различни данни диабетиците в света са над 450 млн. души, в България 9,6% от хората страдат от диабет, като неоткритият диабет е 2,5 на сто. Съществува тенденция долната възрастова граница на диабета непрекъснато да пада. И докато диабет тип 1 се изявява остро, драматично и обикновено се диагностицира навреме, то диабет тип 2 протича безсимптомно в първите 5-6 години от развитието си и когато се диагностицира, обикновено вече е късно.

Диабетът води до тежки усложнения, лечението му изисква огромен финансов ресурс, влошава драстично качеството и намалява продължителността на живота. Когато е диагностициран навреме, диабетът може да бъде предотвратен или забавен чрез подходящи промени в хранителния режим, двигателната активност, чрез прием на медикаменти. Сред рисковите фактори, които създават необходимост от скрининг, са: наднормено тегло и затлъстяване; ниска физическа активност; фамилна обремененост; хипертония, други сърдечносъдови заболявания и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).