Актрисата от "Табу" Ана Морейра: Нямам много табута в личен план

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:38 / 20.03.2013
1387
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира Гала вечер на наградата за кино "ЛУКС 2012" на ЕП в рамките на международния "София Филм Фест". Филмът "Табу", финалист за наградата, беше представен безплатно на три прожекции в София, Пловдив и Бургас. Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, пристигна в Пловдив, за да представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. В неделя вечерта в почти пълната зала на "Лъки Синема" се състоя дискусия с пловдивските зрители. Актрисата поздрави на български зрителите с "Добър вечер", разказа накратко за себе си, за духовната връзка, която има с Африка, предвид това, че част от филма е сниман в Мозамбик, и за това, че черно-бялата лента на филма всъщност е едно връщане назад към традицията на немите продукции. 

"Табу" е включен в програмата на "София Филм Фест" в Пловдив и беше прожектиран в кино "Лъки Синема". Входът беше свободен. Лентата, макар и черно-бяла, е снимана през 2012 година. Освен Морейра, в продукцията участват още Тереза Мадруга, Лаура Соверал, Изабел Кардозу. Португалската актриса Ана Морейра гостува на "София филм фест" и като член на журито за документални филми. 

Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата на Европейския парламент ЛУКС за 2012 г. С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, е "Io sono Li" ("Шун Ли и поетът"), копродукция на Италия и Франция. 

Първата галавечер на безплатните три прожекции в България се състоя в Бургас на 15 март от 20,00 ч. в Общинско кино "AБ". С прожекцията от неделя в Пловдив стартират и поредица от събития в рамките на "Дните на Европейския парламент" в града, продължаващи до 23 март. 

Репортерът на Plovdiv24.bg Искра Койчева се срещна с актрисата веднага след представянето на копродукцията в града на тепетата:

- На какво всъщност е табу филмът "Табу"?

 - От гледна точка на филма, "Табу" е картина от едно време, когато се е очаквало жените да се държат по определен начин. Например у героинята Аурора има нещо диво и непокоримо. Тя има собствени желания и цели, различни от това да бъде просто домакиня. 

В тази смисъл за Вас има ли някакво табу?

Смеейки се: — … Нямам много табута в личен план и в отношенията ми с приятелите. 

Как приехте ролята на Аурора в "Табу"?

- Аз се познавах с режисьора Мигел Гомеш преди това, но никога не сме били толкова близки. Един ден той ме намери и ми каза, че пише роля за мен, но аз му казах, че докато не видя договора подписан, няма да повярвам. След това заснехме филма в Мозамбик. Мисля, че бяхме добър екип.

- Чувствате ли се по някакъв начин свързана с Африка и беше ли Ви позната ролята на младата португалка от колониите?

- Филмът е повече от биографичен за мен. Родителите ми са се запознали и влюбили един в друг, когато са живели в португалската колония в Луанда. Наложило се е да се върнат в Португалия, когато започват размириците. Те обаче са запазили спомените си за начина на живот в Африка и разказваха изключително много истории от онова време.

- Кажете повече за "Табу". Лентата е черно-бяла, изглежда като стара продукция, а всъщност е сниман през 2012 година. На места дори има разказвач на мястото на говора на героите

- Да, лентата е едно връщане към класическото изкуство и старото нямо кино. Това, че изглежда като стар филм, заснет по стария начин, е разбира се, артистичен подход. "Табу" е пример за един модерен начин, както на заснемане, така и на разказване.

- Успяхте ли да разгледате Пловдив. Какво Ви впечатли?

- Пловдив е много красив град. Разгледах Стария град и съм просто изумена. Вашият град сякаш е строен върху пластовете на различните цивилизации. Веднага усетих магията му...


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България
Демонстрации на американски автомобили в Пловдив учат как да бъде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).