ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Актрисата от "Табу" Ана Морейра: Нямам много табута в личен план
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 20.03.2013Коментари (0)1393
© Plovdiv24.bg
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира Гала вечер на наградата за кино "ЛУКС 2012" на ЕП в рамките на международния "София Филм Фест". Филмът "Табу", финалист за наградата, беше представен безплатно на три прожекции в София, Пловдив и Бургас. Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, пристигна в Пловдив, за да представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. В неделя вечерта в почти пълната зала на "Лъки Синема" се състоя дискусия с пловдивските зрители. Актрисата поздрави на български зрителите с "Добър вечер", разказа накратко за себе си, за духовната връзка, която има с Африка, предвид това, че част от филма е сниман в Мозамбик, и за това, че черно-бялата лента на филма всъщност е едно връщане назад към традицията на немите продукции. 

"Табу" е включен в програмата на "София Филм Фест" в Пловдив и беше прожектиран в кино "Лъки Синема". Входът беше свободен. Лентата, макар и черно-бяла, е снимана през 2012 година. Освен Морейра, в продукцията участват още Тереза Мадруга, Лаура Соверал, Изабел Кардозу. Португалската актриса Ана Морейра гостува на "София филм фест" и като член на журито за документални филми. 

Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата на Европейския парламент ЛУКС за 2012 г. С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, е "Io sono Li" ("Шун Ли и поетът"), копродукция на Италия и Франция. 

Първата галавечер на безплатните три прожекции в България се състоя в Бургас на 15 март от 20,00 ч. в Общинско кино "AБ". С прожекцията от неделя в Пловдив стартират и поредица от събития в рамките на "Дните на Европейския парламент" в града, продължаващи до 23 март. 

Репортерът на Plovdiv24.bg Искра Койчева се срещна с актрисата веднага след представянето на копродукцията в града на тепетата:

- На какво всъщност е табу филмът "Табу"?

 - От гледна точка на филма, "Табу" е картина от едно време, когато се е очаквало жените да се държат по определен начин. Например у героинята Аурора има нещо диво и непокоримо. Тя има собствени желания и цели, различни от това да бъде просто домакиня. 

В тази смисъл за Вас има ли някакво табу?

Смеейки се: — … Нямам много табута в личен план и в отношенията ми с приятелите. 

Как приехте ролята на Аурора в "Табу"?

- Аз се познавах с режисьора Мигел Гомеш преди това, но никога не сме били толкова близки. Един ден той ме намери и ми каза, че пише роля за мен, но аз му казах, че докато не видя договора подписан, няма да повярвам. След това заснехме филма в Мозамбик. Мисля, че бяхме добър екип.

- Чувствате ли се по някакъв начин свързана с Африка и беше ли Ви позната ролята на младата португалка от колониите?

- Филмът е повече от биографичен за мен. Родителите ми са се запознали и влюбили един в друг, когато са живели в португалската колония в Луанда. Наложило се е да се върнат в Португалия, когато започват размириците. Те обаче са запазили спомените си за начина на живот в Африка и разказваха изключително много истории от онова време.

- Кажете повече за "Табу". Лентата е черно-бяла, изглежда като стара продукция, а всъщност е сниман през 2012 година. На места дори има разказвач на мястото на говора на героите

- Да, лентата е едно връщане към класическото изкуство и старото нямо кино. Това, че изглежда като стар филм, заснет по стария начин, е разбира се, артистичен подход. "Табу" е пример за един модерен начин, както на заснемане, така и на разказване.

- Успяхте ли да разгледате Пловдив. Какво Ви впечатли?

- Пловдив е много красив град. Разгледах Стария град и съм просто изумена. Вашият град сякаш е строен върху пластовете на различните цивилизации. Веднага усетих магията му...








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: