ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Александра Дарбоклиева, ОИ"Старинен Пловдив" за "СтАРТирай лятото": Интересът е голям
Автор: Цвети Тончева 07:38 / 28.07.2024Коментари (0)1198
В Стария град в Пловдив започнаха поредица от творчески и познавателни занимания за деца и младежи под мотото "стАРТирай лятото“. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Александра Дарбоклиева, от ОИ "Старинен Пловдив“.

Разкажете ни повече за програмата “СтАРТирай лятото"? Какви събития са предвидени? Какво да очакваме, какво е любопитното, за каква публика е предназначена?

“СтАРТирай лятото", защото в стартира има АРТ, което ние много харесваме, това е мотото и идеята на цялата ни инициатива и занимания. Това е нова творческа инициатива на “Старинен Пловдив". Публиката за нея са децата и младежите на Пловдив и гостите на града, разбира се, като идеята е да ги поканим на една лятна творческа среща. Бихме искали да ангажираме тяхното внимание и да активираме тяхното вдъхновение и през юли, и през август.

Подготвили сме изключително богата програма, събитията бяха 15, но вече са 16, защото интересът към тях е изключително голям, самите ние сме донякъде изненадани. Събитията започнаха на 3 юли и ще продължат до 30 август. Като на 30 август е последният ни пешеходен познавателен тур, който е воден от Елия Дечева, тя е нов член на нашия екип и беше част от менторската ни програма, съвместно с Гимназията по туризъм тук в  Пловдив. Тази програма също е изключително успешна и активирахме много млади хора, които проявиха интерес към “Старинен Пловдив" и към неговите обекти.

Но какво представляват самите събития?

Събитията са много разнообразни - театрални работилници, танцови работилници, като всички те са предвидени да бъдат през седмицата, да бъде удобно, а не когато в петък, събота и неделя пътуват, а през делничните дни, когато е удобно за децата да дойдат и да ни посетят. Имаме творческа работилница за изработка на бижута, имаме пешеходни познавателни турове, бяха 2, станаха 3.

Поради големия интерес, можем да направим още един. Имаме творческа работилница, която е свързана с оцветяване на тениски и се случва в къщата на Златю Бояджиев. Тя е много интересна, защото е и с надпис “Златю Бояджиев" и децата ги въвличаме не само творчески, а и познавателно, защото предизвикваме техния интерес към къщата и творчеството на Златю Бояджиев.

Освен това на 30 юли сме предвидили едно много интересно ателие, което е ателие по пантомима, което ще се случи в къщата на д-р Стоян Чомаков, това е постоянната експозиция на Златю Бояджиев. И там ще се срещнат с хореографа Деница Гергиникова. Опознавателните ни турове са за всяка възраст, повечето ни ателиета са предназначени за деца от 1 до 7 клас, понякога и до 10 клас.

Обикновено учениците идват с братчетата и сестричетата си, никой не сме върнали. Така че много се радваме на целия този интерес. 16 събития сме разпределили по 8 на месец, каним всички деца и младежи, които имат интерес към творчество.

В тези големи горещини по кое време правите събитията и горещините оказват ли някакво влияние върху програмата, има ли размествания?

Разбира се, гледаме да се случват сутрин, а когато видим, че е наистина много топло, влизаме вътре във възрожденските къщи и дворове, където е много по-прохладно.

Да, особено за тези турове, които са може би навън, възможно ли е да се ходи?

Туровете се случват вътре. Всъщност единственото ходене навън е между техните стартови точки Голяма и Малка базилика и туровете се случват вътре в сградите на базиликите. Те са много интересни, защото освен, че идват много деца и младежи, родителите им също се включват с интерес. Направи ни силно впечатление това.

Да, защото много възрастни хора не знаят интересните неща от Пловдив.

Точно така, и за тях е много интересно също. Това са емблематични обекти в Пловдив, които не винаги и не всеки е могъл да ги посети. Така че сега е моментът това да се случи.

Фактически работилничките на кои места са?

Работилниците се случват в къщата на Верен Стамболян, танцовите и театралните ни работилници се случват в най-новия ни обект късноантична сграда “Ирини". Така че тук имаме също прохладата на подлез археологически. Преместихме едната работилница точно по тази причина, вместо в къща “Клианти", работилницата за бижута се случва в Малка базилика, за да ни бъде по-прохладно и по-просторно. Другите  ни работилници са в къща на Верен Стамболян, там е творческата ни работилница. И също така в къщата на д-р Стоян Чомаков, където ни предстои това интересно ателие за оцветяване на фланелки.

Ако хората искат да дойдат при вас, откъде да се информират в колко часа и как, само това да обясним?

Много лесно се случва, хубаво е да имат предвид, че местата се запълват изключително бързо. Имаме събития в социалните ни платформи във Фейсбук, което се казва “СтАРТирай лятото", освен това из града на повечето ни обекти имаме плакати с QR код, който отвежда към събитието, където е най-актуалната информация при промяна на каквото и да е - дали е локация, дали е на място.

Така че това е начинът да получат повече информация. Всичките ни занимания и всички творчески ателиета са с вход свободен. Единственото, което молим е да става с предварително записване във Фейсбук за събитието. Има достатъчно информация за телефоните на колегите, които с радост откликват на записванията.

Тоест, записването става през Фейсбук?

Не, записването е по телефон, а информацията я има във Фейсбук за събитието.

Има ли случаи да отказвате, да е запълнено и да отказвате?

За съжаление, да. Така се оказва, че интересът изпреварва възможностите ни да приемем повече деца. На практика единият пешеходен тур, който се случи на 12 юли в петъчен ден, оказа се, че не е възможно да приемем всички, които желаеха да се включат в него. Включиха се повече от 30 човека, но направихме нова дата и освен на 30 август, предвиждаме да се случи пешеходен тур и на 6 август.

Тези пешеходни турове ги водят вашите екскурзоводи, които са в “Старирен Пловдив"?

Благодаря ви за въпроса, всъщност пешеходните ни турове се водят от Георги Цанков и Елия Дечева - и двамата са бивши ученици и участници в нашата менторска програма. На практика младежи, които ние сме обучили водят тези турове. Така че мисля, че тази среща на младежи с младежи е още по-интересна, а самите те са пример за това как интересът към “Старинен Пловдив" може да доведе до едно такова занимание, което е постоянно.

Кое е нещото, което най-скоро предстои?

Следващата седмица ще се случат две събития и двете са в антична сграда. На 24 юли е театралната ни работилница. Тя е под ръководството на актьора и режисьор Мирослав Ганев, той също участва в нашия екип. А на 26 юли отново тук в късноантична сграда “Ирини" е танцова работилница за народни и модерни танци. Тя е с хореографа Антон Георгиев. Отново е с вход свободен всичко и с предварително записване на посочените телефони във Фейсбук събитието.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: