Апарат за диализа лекува пациенти в къщи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:21 / 22.08.2007
17653
С ултра модерна система за перитонеална диализа се сдоби отделението по хемодиализа към Клиниката по неврология и хемодиализа на Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. УМБАЛ предостави системата  на пловдивчанка, която страда от остра бъбречна недостатъчност, научи Plovdiv24.com.

Апаратът е предоставен безплатно от американската компания Baxter, а това, което го прави уникален е, че вливанията се извършват в домашни условия, докато пациентът спи, обясни д-р Таня Костадинова, старши ординатор в отделението.

Според нея перитонеалната диализа е алтернативен метод на лечение на ранна бъбречна недостатъчност и е особено подходящ за пациенти, които страдат от диабет или чакат трансплантация. Най-голямото му предимство обаче е, че след процедурата, пациентът е в състояние да води напълно нормален живот.

Целият процес по изкуственото пречистване на кръвта трае между 8 и 10 часа. Вечер, преди лягане болният се свързва с апарата, а на сутринта, след като се изключи от него, е свободен да ходи на работа или на училище, да спортува и дори да пътува, обясниха лекарите в отделението.

Консумативите се доставят навсякъде по света, а системата е проектирана така, че да предложи гъвкавост на лечението, добавиха те.

Апаратът на Baxter за перитонеалната диализа е първият по рода си в Южна България. Той е напълно автоматизиран, но с опростено меню, за да се управлява лесно от пациента. Настройката е стъпка по стъпка, а на дисплея се изписват напомнящи команди. Има и звукови сигнали, че операцията е правилно изпълнена.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата разследва случая с блъснатите в Пловдив майка и дет...
РИОСВ влезе в горелия завод до Пловдив
Борисов от Пловдив: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Доживяхме! Започна изграждането на Югоизточния обход на Пловдив
Лидерът на ГЕРБ: Ако някой ми каже, че е направил повече от нас з...
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).