Апарат за лечение на жълтеница дари Силви Вартан на болница "Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:15 / 07.01.2013
1049
Асоциация "Силви Вартан за България" дари на отделението по неонатология на болница "Пловдив" апарат за интензивна фототерапия на жълтеница при новороденото. Той е на стойност 10 хиляди евро.

Навръх Бабинден - 8 януари, вторник, зам.-председателката на асоциацията Теофана Теохарова и проф. Емилия Христова, бивш национален консултант по неонатология, ще гостуват на лечебното заведение. 

Неонаталната жълтеница при бебетата се получава в случаи, когато майката и плодът са с различен резус фактор или бебето е с незрял черен дроб. Лечението се провежда със специалната синя лампа, която облъчва новородените с определена дължина на лъчите. 

Лампата беше монтирана преди Коледа и вече провеждаме терапия с нея, обясни началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Тя уточни, че апаратът е за интензивна терапия и с него добър ефект се получава с по-малък брой курсове.

Според нея почти всички деца се раждат с някаква степен на жълтеница, но между 7 и 10 процента от бебетата имат нужда от фототерапия, за да не се стига до смяна на кръвта на новороденото. Заболяването не е безобидно и може да увреди нервната система на децата, поясни завеждащата. Затова сме изключително благодари за дарението на фондацията, подчерта д-р Арирова. 

Световноизвестната певица е родена в българското село Искрец. Тя отдавна се занимава с благотворителна дейност и чрез своята асоциация "Силви Вартан за България" е успяла да помогне на хиляди български деца с лични дарения.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).