ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арх. Николов иска промени в областната стратегия за развитие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 28.03.2013Коментари (1)1744
© Plovdiv24.bg
Актуализиране и преформулиране на приоритетите в Областната стратегия за развитие поиска председателят на общински съвет арх. Илко Николов по време на състоялото се този вторник заседание на Областен съвет за развитие, на което бе представен и обсъден Проектът за областна стратегия.

Проектът, който бе разгледан по време на заседанието е един добър анализ, показващ моментната картина в областта, но според мен не е достатъчна ясна посоката на развитие в Пловдивска област във времеви хоризонт 2014-2020, сподели арх. Николов.

Като член на Областния съвет за развитие арх. Николов има право да прави предложения, свързани с възможността за реализиране на значими мероприятия, касаещи Община Пловдив, но същевременно разположени върху територията на други общини или използването от други общини на дейности, съсредоточени в Община Пловдив. Конкретните предложения, които ще направя на следващото заседание на Областния съвет за развитие, са били предмет на обсъждане в заседанията на Общински съвет - Пловдив. Считам, че без да се изчерпват всички гледни точки, това са важни елементи за развитие, както на Община Пловдив, така и на областта и следва да бъдат обсъдени с оглед тяхното прилагане в следващ планов период, обобщава председателят на Общински съвет.

Предложения:

• Изготвяне на ПСД за обект "Водоснабдяване на Пловдив от каскада "Въча".

• Създаване на нов вид селищен и междуселищен транспорт тип S-BAHN. Концепцията за този транспорт е заложена в Районната устройствена схема, приета през 2011 г. и необходимостта от нея беше потвърдена в представения проект за областна стратегия за развитие, във връзка с полицентричната агломерационна структура, включваща близките около Пловдив населени места, а именно: Съединение, Кричим, Перущица, Садово, Куклен, Асеновград.

• Направление Здравеопазване: В момента, съгласно Решение на Общински съвет - Пловдив, приключва изготвянето на Концепция за развитие на здравеопазването в Община Пловдив със съответните изводи, констатации и предложения, свързани и със здравното обслужване на голяма част от населението на областта на територията на Община Пловдив. В резултат на анализа на тази Концепция, предстои изготвянето на Здравна стратегия на Община Пловдив. Считам, че констатациите и изводите на горецитирания материал биха могли да бъдат заложени в Областната стратегия за развитие с цел равномерно разпределение на тази дейност в цялата област.

• Във връзка с един от цитираните в обсъждането приоритети, а именно иновационен потенциал, обръщам внимание, че може да се използва направената към момента разработка от ИПГВР в частта "Зона с потенциал за икономическо развитие" - Вторичен градски център, включващ високотехнологичен парк "Агро Фууд Тех", като отраслов приоритет в традиционната за Пловдив и областта аграрна политика.

• В Програмата на НКЖИ е предвиден, през предстоящия планов период на развитие, разработване на ЖП възел - Пловдив, касаещ не само Пловдив, но и съседни на Пловдив общини, като този проект включва както изграждане на ЖП инфраструктура, така и съпътстващи обекти. Тази развиваща се ЖП инфраструктура би могла да бъде разработена и свързана както със S-BAHN системата, така и доразработена към новообразуваните производствени и икономически зони на територията на областта (Раковски, КЦМ, Радиново, Летище Пловдив).

• Летищен комплекс "Пловдив": Следва да бъде включен в Стратегията с целия си възможен потенциал на развитие, включващ изграждането на карготерминал, логистични центрове, връзка с промишлени и икономически зони и тяхното нарастване, ЖП връзка с ЖП гара Пловдив и т.н.

• В презентацията беше аргументиран и представен потенциала за агломерация Пловдив - Асеновград. Считам, че този потенциал трябва да бъде разработен като отделен приоритет с оглед благоприятстващите предпоставки за това.

• Изработване на нова районна устройствена схема или схема за пространствено развитие на регионално ниво, съгласно чл.99, 100, 101 от ЗУТ, включваща минимум цитираните в т.2 населени места.

• При едно следващо заседание на Регионалния съвет, предлагам да се обсъди възможността за евентуално административно преструктуриране на териториите около Община Пловдив, от една страна с оглед неправомерността на съществуване на общините Марица, Родопи и Куклен (неразполагащи с основни атрибути за съществуване на община) и от друга страна констатациите за сериозно наличие на моноцентричност в областта чрез концентрацията на дейностите в Община Пловдив, които не отговарят на европейските директиви за полицентричност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.03.2013 г.
0
 
 
Тоя същия гласува с двете ръце преди три месеца, общината да излезе от ФОНДА.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: