Арменци в Пловдив принудени да плащат непосилни училищни такси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:39 / 18.09.2004
767
39 арменски семейства в Пловдив, установили се в града преди години и очакващи да получат статут на постоянно пребиваващи, са принудени да плащат по 800 евро годишна такса, за да ходят децата им на училище.
Това стана известно, след като бащата на 7-годишната Инес оповести, че ще съди държавата за дискриминация, защото никое училище не иска да запише детето в първи клас.
Проблемът идва от заповед на просветния министър Игор Дамянов чужденци, пребиваващи в страната с личен номер, да плащат такса от 800 евро, ако искат децата им да учат в българско училище. Тази сума обаче е непосилна за голяма част от арменските семейства, установили се през последните години в Пловдив. Повечето са бежанци от Нагорни Карабах, многодетни семейства с по две-три деца в ученическа възраст.
Арменското училище направи компромис за Инес и я допусна временно до учебни занятия. Предстои специално съвещание да реши дали тя ще продължи да учи без такса.
Цялостно решение на проблема може да се получи обаче само от просветния министър, казаха от Регионалния инспекторат по образованието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).