"За този период сме проверили и над 400 обекта за търговия на дребно и обекти за обществено хранене", добави Шиков. По думите му, има и 23 броя проверки има във връзки със сигнали и жалби на граждани.
"Констатациите са следните - връчени са 30 броя предписания за актуализиране на системата за самоконтрол, нередовно водене на технологичните документации; 8 броя акта за установяване на административно нарушение на фирми стопанисващи обекти за търговия с храни, поради липса на здравни книжки на персонала, самоволно разширяване дейността на обекта, неводене на документите по добрите хигиенни практики и т.н", каза д-р Шиков.
Той уточни, че са извършени и проверки в над 240 обекта за производство на храни. Връчени са 6 броя предписания по сградофонд и оборудване, 4 броя акта за установяване на административно нарушение. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните, актовете са свързани най-вече с установяване на лоша хигиена в обекта, сградофонд, оборудване, несъответствие на действащото законодателство.
"Бракували сме 480 килограма охладени телешки разфасовки с влошени органолептични показатели и са насочени съответно към екарисаж Варна", каза още Шиков.
По думите на д-р Шиков, през този сезон най-често се правят проверки в обекти, където се предлага бързоразваляща се храна. Той добави, че такива обекти ще бъдат проверявани редовно.
Източник: Радио "Фокус"