ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
БСП зададоха въпроси за стадион "Пловдив"
Автор: Диана Бикова 09:59 / 04.07.2024Коментари (4)2266
©
Състоянието на стадион "Пловдив" е тема на питане на групата съветници от "БСП за България" към кмета на града, предава Plovdiv24.bg. То бе направено в началото на днешната сесия на пловдивския общински съвет.

"Уважаеми г-н Димитров, 

Стадион "Пловдив“ е най-големият стадион в град. Намира се в парк "Отдих и култура“ в близост до Олимпийския гребен канал.

Официално стадионът е открит на 10 септември 1954г. с капацитет от 30 000 седящи места. С реконструкцията от 1962г., когато е построен втори етаж на западната трибуна, капацитетът нараства на 42 000 места. През 1991г. е последният капитален ремонт на спортното съоръжения, като е доизграден вторият етаж на стадиона. Старите лампи са демонтирани и са поставени 4 нови стоманени кули с височина 70 m, внесени от Полша. Поради липса на средства, ремонтът е прекратен малко преди пълното завършване на съоръжението.

Стадион "Пловдив“ е едно от малкото, ако не единственото място в града ни, на което могат да се направят лекоатлетически състезания, даже и от световна величина. Нека не забравяме че През 1990 г. на стадиона се провежда световно първенство по лека атлетика за юноши и девойки. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа "Европа“, на този стадион, Ивет Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона.

На стадион "Пловдив“ се провеждат лекоатлетически прояви от републикански мащаб, както и контролни футболни срещи. От 1996 г. на стадиона не се провеждат официални футболни срещи, както и големи обществени мероприятия, поради липсата на "Акт 16“ на съоръжението. Изключение прави концертът на "Металика“ през 1999 г., на който присъстват близо 50 хил. души.

Състоянието на Стадион "Пловдив“, падащите елементи от конструкцията, е само повод, знаков проблем за града ни. Според нас той е символ на дългогодишна липса на системност в развитието на цялата палитра от спортни съоръжения, за състоянието клубната спортна дейност, за масовия училищен спорт.

В годината, в която се провеждат Европейско първенство по футбол в Германия и Олимпиада във Франция, като отчитаме участието на България и в частност Пловдив на тези спортни форуми, трябва да си дадем сметка, че са наложителни сериозни инвестиции в развитието на спортна инфраструктура, детско-юношеските школи и клубовете за високо спортно майсторство. Направи се доста за футбола, подкрепи се волейбола, направи се в годините и колодрум за милиони. Пловдив има велика спортна история, но наш общ ангажимент като кметска администрация и общински съвет, е да му осигурим и бляскаво спортно бъдеще.

Поради тези причини Ви отправяме следните, според нас, актуални въпроси:

Какво е техническото състояние към днешна дата на стадион "Пловдив“ и прилежащата спортна инфраструктура към него? Има ли експертен доклад за това и ако има бихте ли го оповестили?

Какви са намеренията на Община Пловдив, ако има даже и проектна готовност, за развитието на най-голямото спортно съоръжение в града ни?

В годината на олимпийски игри, бихте ли изнесли информация за състоянието на спортните клубове, част от олимпийското семейство? Проблеми с базата, обезпечаване на спортната подготовка.

Има ли Община Пловдив стратегия за развитие на масовия спорт в училищата и как се реализира тя към днешна дата?

На основание чл.33 от СМСМА и чл.81, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Пловдивския общински съвет, желаем да получим писмен отговор, който да бъде огласен устно и писмено на следващо заседание на Общински съвет Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 207
27.06.2024 »
14.12.2023 »
20.11.2023 »
20.06.2023 »
20.09.2022 »
14.09.2022 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако се разходите до там ще видите , че стадиона никога не е спрял да функционира. Тревата и пистата се поддържат в добро състояние и почти ежедневно там има тренировки или състезания.
0
 
 
Имаше единогласие и обединение за този стадион, но жиганите в жълто-черно се отметнаха. Типична циганска черна от представителите на Ботев Пловдив.
+2
 
 
Да си коментират собствеността на Бузлуджа. И да не ни осведомяват кога е построен стадиона и какъв е бил. Има много информация какво БИ коствало да се адаптира до минималните условия за функциониране в 21 век. Не само да питат ,да се замислят от къде ще ги намери община Пловдив ,като за Колежа и Лаута помощта идва от държавата.
0
 
 
Според мен умишлено са оставили стадиона да се разруши, не може в Пловдив да имаме стадион от такъв мащаб, а в София да нямат. Гражданите сме безмълвни и не поемаме никакви инициативи да опазим наследството, което имаме. Ще се радвам да видя някой ден стадион Пловдив да функционира и да се гордеем, че имаме най-големия стадион на Балканския п-в.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: