Балканско лятно училище за религия и обществен живот в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 10.08.2013
2369
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" е домакин на Балканско лятно училище за религия и обществен живот. То се провежда за пръв път в Пловдив от днес до 25 август 2013 г.

Темата на тазгодишното издание е "Синкретичните общества - мост между традиция и модерност?". Фокусът е върху религиозния синкретизъм - както на Балканите, така и по света - като уникална форма за съчетаване на различията. Организаторите ще предоставят на участниците примери за религиозен синкретизъм в района на Родопите и Тракия около град Пловдив.

Затова в програмата са планирани срещи, дискусии, лекции и пътувания в региона на Пловдив и в определени местности в Родопите. В програмата са предвидени още посещения до ромския квартал Столипиново, до църквите на различните християнски деноминации, джамиите и синагогата в Пловдив, както и учебни екскурзии до Бачковския манастир и село Баните, област Смолян.

Дейностите на лятното училище включват и т.нар. лаборатория за практически приложима толерантност и разбиране на различни политически идеи, морални възгледи и принадлежности.

Съорганизатори на проявата са Философско-историческият факултет на ПУ и Бостънският университет, щата Масачузец, САЩ. Партнират им университети от Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция и Финландия. Проектът, по който се осъществява това ново начинание, е подкрепен от секторна програма "Еразъм" - дейност "Интензивни програми", и програма "Учене през целия живот" към Център за развитие на човешките ресурси. Директор на Балканското училище е доц. д-р Мария Шнитер от Катедра "Етнология" в Пловдивския университет.

Източник: радио "Пловдив"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).