ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Барокова гала вечер преди Коледа в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 26.11.2013Коментари (0)2710
© Plovdiv24.bg
В навечерието на Коледа виртуозни концерти с шедьоври на европейската предкласика от Бах, Хендел, Корели и Вивалди пренасят българската публика във времената на великолепния барок. Коледният традиционен дух на "класическа" Европа - празнично изживяване от най-висока класа, съживява музикалния уют на бароковата гала вечер от три сцени в София, Варна и Пловдив. Изключителният цигулар Марио Хосен и Академичният оркестър "Орфеус" на НБУ, съставен от сегашни и бивши възпитаници на университета - брилянтни музиканти, част от които се завръщат в България от всички краища на света, за да изнесат трите коледни концерта.

Точно на 19 декември, проф. Марио Хосен и академичен оркестър "Орфеус" на НБУ ще открият коледния цикъл от барокови гала вечери с концерт в Пловдив. Почитателите на класическата музика от знаменитата епоха на европейската предкласика ще преживеят истинска коледна приказка с шедьоври на Бах, Хендел, Корели и Вивалди в изискана атмосфера и под звуците на музиканти от световна величина.

Цикълът ще продължи с концерт във Варна и ще завърши в навечерието на Бъдни вечер, 22 декември, във Военния клуб, София.

Създател и вдъхновител на оркестър "Орфеус", проф. Марио Хосен е световнопризнат български цигулар, който живее във Виена и обикаля по света като концертиращ артист и преподавател. По покана на Нов български университет през последните години Марио Хосен преподава и у нас, води майсторски класове и работи с академичния оркестър "Орфеус".

"Вече няколко години изнасяме концерти в пълни зали пред признателната и любима българска публика. Настроението винаги е приповдигнато, музикантите - на световна висота, а произведенията - шедьоври на европейската класическа музика" - споделя самият Марио Хосен, който тази година взе участие и в турнето на Фортисимо Фест и като солист, но и като маестро на забележителните братя Зайранови, негови възпитаници и - едва на 11 и 13 години - лауреати на световни конкурси.

В основата на оркестър "Орфеус" е струнен ансамбъл от 20 музиканти - възпитаници на НБУ и млади артисти вече с успешна кариера и като камерни солисти из целия свят. "Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение, намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и на големи световни сцени. Нашите концерти са освен професионален, и емоционален повод тези млади хора да се завърнат в България, да покажат колко много могат, да изразят с езика на музиката и да зарадват българските почитатели на класическа музика, които стават все повече и все по-взискателни" - казва проф. Хосен и допълва: "Концертите ни по Коледа ще предложат специално преживяване. Те ще носят традицията на европейският коледен дух, съчетан с висок класически стил, но също и академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, български музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа, и с времето се превърна в наша отличителна черта".

Цигулар от световна величина, наричан "превъплъщението на Паганини", Марио Хосен свири като солист с множество оркестри, сред които Английският камерен оркестър, Брукнер оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио. Въпреки натоварената си програма и живота извън България, Марио Хосен не само не прекъсва връзката си с България, напротив - създавайки академичния оркестър "Орфеус" в НБУ, помага на млади български таланти да развият своята дарба в срещата с елитарното музикално изкуство.

Бароковите гала вечери с шедьоври на предкласиката от Бах, Хендел и Вивалди в изпълнение на Марио Хосен и оркестър "Орфеус" ще бъдат, както следва:

19 декември, четвъртък, 19:00 часа - Дом на културата "Борис Христов", Пловдив
21 декември, събота, 19:00 часа - Държавна опера, Варна
22 декември, неделя, 19:00 часа - Военен клуб, София

Билети за цикъла могат да бъдат закупени на касите на гореспоменатите зали.



Още по темата: общо новини по темата: 201
21.03.2014 »
25.01.2014 »
20.01.2014 »
17.01.2014 »
16.01.2014 »
04.01.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Пожари 2024
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: