Барокова гала вечер преди Коледа в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:09 / 26.11.2013
2711
В навечерието на Коледа виртуозни концерти с шедьоври на европейската предкласика от Бах, Хендел, Корели и Вивалди пренасят българската публика във времената на великолепния барок. Коледният традиционен дух на "класическа" Европа - празнично изживяване от най-висока класа, съживява музикалния уют на бароковата гала вечер от три сцени в София, Варна и Пловдив. Изключителният цигулар Марио Хосен и Академичният оркестър "Орфеус" на НБУ, съставен от сегашни и бивши възпитаници на университета - брилянтни музиканти, част от които се завръщат в България от всички краища на света, за да изнесат трите коледни концерта.

Точно на 19 декември, проф. Марио Хосен и академичен оркестър "Орфеус" на НБУ ще открият коледния цикъл от барокови гала вечери с концерт в Пловдив. Почитателите на класическата музика от знаменитата епоха на европейската предкласика ще преживеят истинска коледна приказка с шедьоври на Бах, Хендел, Корели и Вивалди в изискана атмосфера и под звуците на музиканти от световна величина.

Цикълът ще продължи с концерт във Варна и ще завърши в навечерието на Бъдни вечер, 22 декември, във Военния клуб, София.

Създател и вдъхновител на оркестър "Орфеус", проф. Марио Хосен е световнопризнат български цигулар, който живее във Виена и обикаля по света като концертиращ артист и преподавател. По покана на Нов български университет през последните години Марио Хосен преподава и у нас, води майсторски класове и работи с академичния оркестър "Орфеус".

"Вече няколко години изнасяме концерти в пълни зали пред признателната и любима българска публика. Настроението винаги е приповдигнато, музикантите - на световна висота, а произведенията - шедьоври на европейската класическа музика" - споделя самият Марио Хосен, който тази година взе участие и в турнето на Фортисимо Фест и като солист, но и като маестро на забележителните братя Зайранови, негови възпитаници и - едва на 11 и 13 години - лауреати на световни конкурси.

В основата на оркестър "Орфеус" е струнен ансамбъл от 20 музиканти - възпитаници на НБУ и млади артисти вече с успешна кариера и като камерни солисти из целия свят. "Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение, намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и на големи световни сцени. Нашите концерти са освен професионален, и емоционален повод тези млади хора да се завърнат в България, да покажат колко много могат, да изразят с езика на музиката и да зарадват българските почитатели на класическа музика, които стават все повече и все по-взискателни" - казва проф. Хосен и допълва: "Концертите ни по Коледа ще предложат специално преживяване. Те ще носят традицията на европейският коледен дух, съчетан с висок класически стил, но също и академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, български музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа, и с времето се превърна в наша отличителна черта".

Цигулар от световна величина, наричан "превъплъщението на Паганини", Марио Хосен свири като солист с множество оркестри, сред които Английският камерен оркестър, Брукнер оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио. Въпреки натоварената си програма и живота извън България, Марио Хосен не само не прекъсва връзката си с България, напротив - създавайки академичния оркестър "Орфеус" в НБУ, помага на млади български таланти да развият своята дарба в срещата с елитарното музикално изкуство.

Бароковите гала вечери с шедьоври на предкласиката от Бах, Хендел и Вивалди в изпълнение на Марио Хосен и оркестър "Орфеус" ще бъдат, както следва:

19 декември, четвъртък, 19:00 часа - Дом на културата "Борис Христов", Пловдив
21 декември, събота, 19:00 часа - Държавна опера, Варна
22 декември, неделя, 19:00 часа - Военен клуб, София

Билети за цикъла могат да бъдат закупени на касите на гореспоменатите зали.


Виж коментарите (0)

Още по темата (201):
21.03.2014 Демонтират ледената пързалка на Центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
20.01.2014 Пловдивски ученици разчупиха новогодишна пита по гръцки обичай
17.01.2014 Наградиха авторите на най-атрактивните коледни украси в "Централен"
16.01.2014 Вече демонтират коледната украса в Пловдив
04.01.2014 Магазините опустяха в първите дни на новата година
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).